Motverka gängbrott – samverka mer

NT 2011-12-13. Under innevarande år har Rikspolisstyrelsen, på regeringens uppdrag, inrättat sociala insatsgrupper för samarbete mellan bland andra polis, skola och socialtjänst för att bland annat motverka nyrekrytering till kriminella gäng och hjälpa dem som vill lämna ett gäng. Det skriver Andreas Norlén (M) och Finn Bengtsson (M) i dagens Norrköpings Tidningar.   

Det senaste året har gängkriminaliteten uppmärksammats allt mer Östergötland, särskilt i Linköping och Norrköping.  Historien visar att det varit framgångsrikt att genom myndighetssamarbete bekämpa brottslighet. Att störa den enskilde kriminelle på så många vis som möjligt, för att minska möjligheterna att fortsätta den kriminella verksamheten, är viktigt. Nu bör myndighetssamverkan bli ett permanent inslag i brottsbekämpningen över hela Sverige.
Under innevarande år har Rikspolisstyrelsen, på regeringens uppdrag, inrättat sociala insatsgrupper för samarbete mellan bland andra polis, skola och socialtjänst för att bland annat motverka nyrekrytering till kriminella gäng och hjälpa dem som vill lämna ett gäng. Linköping är en av de kommuner där en insatsgrupp har inrättats. Det är utmärkt och kommer att få betydelse för möjligheterna att förhindra att fler unga dras in i en kriminell livsstil, som i många fall resulterar i ett liv med våld och droger och som riskerar att sluta i tragedi och en för tidig död.
Måndagen den 5 december besökte vi polisen i Norrköping och träffade bland andra närpolischef Lars Eriksson och resurspedagog Ronny Ståhling. Vi diskuterade hur förutsättningarna för ett än tätare samarbete mellan skola, socialtjänst och polis kan se ut, samt hur man arbetar brottspreventivt på Ektorpsskolan. I Norrköping finns ingen av Rikspolisstyrelsens sociala insatsgrupper, men man har på egen hand inlett ett närmare samarbete mellan myndigheterna inom ramen för modellen SSPF, Skola – Socialtjänst – Polis – Fritid. Det är utmärkt och förtjänar stöd och uppmuntran.
Det kan uppfattas som en kulturrevolution när man ska föra olika myndigheter närmare varandra, men det finns runt om i landet många goda exempel på hur bra det kan bli när myndigheter samverkar, framförallt när polis och socialtjänst river gränserna och ser varandra som resurser för varandra. Extra goda resultat har socialtjänst och polis fått när de sitter i samma lokaler, såsom på vissa platser i Skåne men också i Södertälje. Då har man daglig kontakt och kan verkligen montera ner stuprören och istället sätta in hängrännor.
Det räcker dock med inte att enbart bekämpa kriminalitet myndighetsvägen. Det handlar också om att vi som enskilda individer måste ta vårt ansvar, genom att polisanmäla kriminella händelser och avstå från att göda kriminell verksamhet genom att köpa varor eller tjänster av kriminella. Vi, var och en och tillsammans, måste ta vårt ansvar som medborgare och aldrig ge de kriminella utrymme på laglydiga medborgares bekostnad.


ANDREAS NORLÉN (M)
riksdagsledamot, Östergötland

FINN BENGTSSON (M)
riksdagsledamot, Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s