Oppositionens krav är inte genomtänkta

Extra Östergötland 2011-12-22. Som brukligt vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet förändra sjukförsäkringen utan att ens undersöka vad detta skulle få för effekter. Detta är både oansvarigt och oseriöst, skriver riksdagsledamöterna Finn Bengtsson (M), Andreas Norlén (M), Gunnar Axén (M) och Betty Malmberg (M) i dagens Extra Östergötland.     

För ett par dagar sedan debatterades just ekonomisk trygghet vid sjukdom i riksdagen då oppositionen krävde en snabb förändring av sjukförsäkringen. Precis som Johan Andersson (S) med flera nämner i sin insändare den 15 december så krävdes en snabb ändring av bland annat 180-dagarsregeln.
Idag blir man som sjukskriven, efter 180 dagar, erbjuden hjälp att undersöka hur den egna arbetsförmågan ser ut mot den reguljära arbetsmarknaden. Detta gäller dock inte om sannolikheten är stor att man kan gå tillbaka till ett arbete hos sin arbetsgivare före dag 366 eller om det anses oskäligt att bedöma arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. För oss är det viktigt att man inte ska behöva bli utestängd på obestämd tid för att man en gång i tiden blivit sjukskriven och inte kunnat arbeta.
Vid lång sjukfrånvaro ökar risken för depression och social isolering och därför vill vi att sjukförsäkringen ska verka som ett skydd när vi är sjuka och inte kan jobba men den ska likväl vara ett stöd för människor att snabbt komma tillbaka till arbete och egenförsörjning när detta är möjligt. Även om det i dagsläget är oklart om det skulle leda till en mer generös eller restriktiv tillämpning av reglerna så vill socialdemokraterna tillsammans med sverigedemokraterna och de andra oppositionspartierna att man efter 180 dagar ska pröva sin arbetsförmåga mot så kallade normalt förkommande arbeten.
Det är givetvis bra att nuvarande system granskas för att se om de på något sätt kan förbättras men när det kommer krav på snabba förändringar utan utrymme för utvärdering av vad detta skulle få för betydelse så är det inte att ta ansvar.
Både Inspektionen för socialförsäkringen och Försäkringskassan har sagt att det är svårt att avgöra vad oppositionens förslag skulle få för konsekvenser och därför krävs det ytterligare utredning innan ett beslut kan tas. Försäkringskassan har nu fått uppdraget att utreda vilket arbetsförmågebegrepp som är bäst ur rättssäkerhetssynpunkt och lämnar sitt svar senast den 5 mars. Oppositionen vill dock se ett lagförslag redan den 1 mars vilket inte är rimligt.
Gång på gång kommer oseriösa krav från oppositionen. De verkar hellre se flera snabba ändringar än en väl genomtänkt. Här tror dock vi inom Alliansen att det inte gynnar någon med snabba ogenomtänkta reformer och därför vill vi invänta Försäkringskassans svar innan vidare diskussion kan föras, det menar vi är att arbeta för en trygg och rättssäker sjukförsäkring.

FINN BENGTSSON (M)
ANDREAS NORLÉN (M)
GUNNAR AXÉN (M)
BETTY MALMBERG (M)

Riksdagsledamöter från Östergötland

Klicka på länken nedan för att läsa Johan Anderssons (S) mfl insändare i Extra Östergötland den 15 december.

Vad vill regeringen göra med sjukförsäkringen – Extra Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s