M ger fler och bredare vägar tillbaka

NT 2011-12-30. Vi följer upp och utvecklar sjukförsäkringsreformen, vi ökar våra satsningar på rehabilitering och breddar vägarna tillbaka till arbetsgemenskapen. Det skriver de moderata riksdagsledamöterna Gunnar Axén, Mikael Cederbratt, Lars-Arne Staxäng, Finn Bengtsson, Saila Quicklund, Gunilla Nordgren och Eva Lohman.     

I dag är hälften så många sjukskrivna och sjukskrivningstiden har halverats jämfört med när det såg som värst ut med sjukfrånvaron i början av 2000-talet. Nya steg tas dock för att ytterligare utveckla sjukförsäkringen vid årsskiftet. Det rör sig bland annat om viktiga åtgärder som ska leda till ökad möjlighet till individuell bedömning vid 914-dagarsgränsen, en ny sjuk- respektive rehabiliseringspenning i särskillda fall och inte minst utrymme för den sjukskrivne att få tillgång till individuellt anpassad arbetslivsinriktad rehabilitering tidigare.

Samtidigt med dessa åtgärder blir det också nya pengar till förstärkta rehabiliteringsinsatser, från och med 2012 satsar vi 500 miljoner kronor årligen. Det handlar konkret om att ge fler människor möjlighet att snabbare komma tillbaka till arbetsgemenskapen genom tidiga, aktiva och individuellt anpassade insatser. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen samt hälso- och sjukvården ges genom mer resurser bättre möjligheter att samverka kring den enskildes situation och rehabilitering.

En avgörande del i den sjukförsäkringsreform som alliansen tagit ansvar för att genomföra har varit att komma bort från ordningen som tidigare gällde i Sverige, där sjukskrivningar tilläts bli både onödigt långa och inte sällan helt passiva. Dessa hjälpte inte människor tillbaka i arbete, tvärtom var resultatet skenande sjuktal och att människor gömdes undan i långvarit utanförskap.

Att som motmedel satsa på tidiga insatser och rehabilitering är naturligt. Mer och tidigare rehabilitering ökar inte bara chanserna för människor att komma tillbaka till arbetslivet. Vissa rehabiliteringsinsatser har till och med visat sig minska risken för förtidspensionering, vilket i sig innebär en stor samhällsvinst och höjd livskvalitet för den enskilde.

Vi följer upp och utvecklar sjukförsäkringsreformen, vi ökar våra satsningar på rehabilitering och breddar vägarna tillbaka till arbetsgemenskapen. Vi bryter på ett tryggt sätt utanförskapet för fler och vi minskar risken för andra att hamna där. Så tar vi ansvar för Sverige.

Gunnar Axen (M)

Mikael Cederbratt (M)

Lars-Arne Staxäng (M)

Finn Bengtsson (M)

Saila Quicklund (M)

Gunilla Nordgren (M)

Eva Lohman (M)

Riksdagsledamöter i Socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s