Sjukförsäkringsreformen finslipas

Södermanlands Nyheter 2012-01-09. För de flesta handlar livet om familjen, om jobbet, om ­skolan och fritiden och förutsatt att man är frisk och mår bra så flyter allt detta på som det ska men så är tyvärr inte alltid fallet. Såväl som att livet kan bjuda på härliga stunder och ögonblick så kan det också ta oanade ­vändningar. Att bli sjuk eller skadad kan vara en sådan ­vändning och kan innebära en stor omställning i livet men den ska inte behöva slå omkull hela tillvaron på grund av att man förlorar jobb, inkomst och trygghet. Här behövs en väl fungerande sjukförsäkring.

Vi moderater vill att sjuk­försäkringen ska vara ett skydd när vi är sjuka och inte kan jobba men den ska ­likväl vara ett stöd för människor att snabbt komma tillbaka till arbete och egenförsörjning när detta är möjligt. Vid lång ­sjukfrånvaro ökar nämligen risken för ­depression, social ­isolering och sänkt livskvalitet.

En viss tids sjukdom ska inte behöva innebära att man fastnar i en lång passiv sjukskrivning utan att ens bli erbjuden ­rehabilitering eller en väg tillbaka till arbetslivet. Fram till valet 2006 kunde man nämligen hamna i ett sådant utanförskap om man haft oturen att drabbas av en sjukdom eller skada. Tack vare Alliansens reformer av sjukförsäkringen är detta dock inte längre en verklighet. Vi tillåter inte att man ger upp hoppet om människor.

Sjukskrivna får i dag en andra chans och möter numera aktivitet och struktur vilket gör att fler kommer tillbaka till jobbet snabbare. Mycket har alltså blivit bättre men än är inte allt bra och det nöjer vi oss inte med. Därav satsar vi totalt 1,2 miljarder kronor för ytterligare förbättringar av sjukförsäkringen från och med år 2012 och gör på så sätt en bra reform ännu bättre.

Ingen ska inte behöva u­teslutas från ­arbetsmarknaden för resten av livet bara för att man under en tid i sitt liv varit sjuk och inte kunnat arbeta. Alla har rätt till en andra chans och alla ska kunna känna sig behövda i samhället. Vi ser till att sjukförsäkringen inte ­lämnar människor vind för våg, ingen ska behöva stämplas ut i förtid.

 

Peder Wachtmeister (M) riksdagsledamot från Sörmland

Finn Bengtsson (M) riksdagsledamot från Östergötland socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s