Reformeringen av sjukförsäkringen viktig

NT 2012-01-13. Vi ser det som naturligt att fortsätta utveckla sjukförsäkringen i syfte att på ett tryggt sätt bryta utanförskapet för fler. Det skriver Gunnar Axén (M) och Finn Bengtsson (M), riksdagsledamöter, Östergötland.    

Henrik Lund menar i NT den 9 januari att antalet sjukskrivna inte i alla lägen ger en rättvis bild av hur frisk befolkningen är. Det har han rätt i och situationen i Sverige före reformeringen av sjukförsäkringen är ett utmärkt exempel. När vi kunde ha störst andel sjukfrånvaro i världen samtidigt som vi hade en av världens friskaste befolkningar var det uppenbart att något inte stämde. Detta insåg till och med ledande socialdemokrater, som till exempel förre sjukförsäkringsministern Anna Hedborg (S).

Situationen var bedrövlig. Både för enskilda människor och för samhället i stort. Exempelvis var en person i arbetsför ålder i genomsnitt sjukfrånvarande 40 dagar om året. Ingen eller för lite rehabiliteringsinsatser var snarare regel än undantag. Människor kunde rent av förtidspensioneras mot deras uttryckliga vilja. Men även om en och annan socialdemokrat sade ifrån så hade problemen under lång tid sopats under mattan.

Det var den då nytillträdda alliansregeringen som fick börja nysta ut de här svåra problemen. Tack vare införandet av tydliga avstämningspunkter, kraftfulla insatser på rehabilitering och satsningar på bredare vägar tillbaka har vi nu kommit långt. I dag är hälften så många sjukskrivna och sjukskrivningstiden har halverats jämfört med när det såg som värst ut. Sjukskrivningarna har i dag planat ut på en nivå som liknar jämförbara länders. Människor som kan och vill arbeta har fått en chans att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden.

Vi tror dock inte att ett system som det under åratal lappats i blir fulländat genom en stor övergripande reform. Vi ser det som naturligt att fortsätta utveckla sjukförsäkringen i syfte att på ett tryggt sätt bryta utanförskapet för fler.

Från årsskiftet har vi infört ytterligare ökad möjlighet till individuell bedömning vid 914-dagarsgränsen i sjukpenningfall, en ny sjuk- respektive rehabiliteringspenning i särskilda fall och utrymme för den sjukskrivne att få tillgång till individuellt anpassad arbetslivsinriktad rehabilitering tidigare. Samtidigt satsar vi 500 miljoner kronor årligen på ytterligare förstärkta rehabiliteringsinsatser.

Vad Lund i stället vill se för insatser är oklart. Eller vill han kanske gå tillbaka till hur det såg ut innan 2006? Vill han i stället för bredare vägar tillbaka till arbetslivet tillämpa den välbekanta autostradan rakt in i utanförskapet? Den vägen vill vi inte gå.

 

GUNNAR AXÉN (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet

FINN BENGTSSON (M), ledamot i socialförsäkringsutskottet

riksdagsledamöter, Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s