En mänsklig sjukförsäkring

Östran 2012-01-19. Leine Johansson (S) skriver 29/12 att vi sätter ideologi framför arbetare och sjuka. Ett förvirrande påstående i och med att vår ideologiska hemvist tar sitt ursprung i just människan och hennes möjligheter att växa.

När det gäller sjukförsäkringen handlar det om att se människor som förut gömts undan i ett långvarigt utanförskap. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning/sjukersättning samt vård och rehabilitering men samtidigt ska den som har arbetsförmåga få stöd att komma tillbaka till arbete.

När Alliansen tillträdde hade Sverige störst andel sjukfrånvaro i världen samtidigt som vi hade en av världens friskaste befolkningar. Ett missförhållande som även den före detta sjukförsäkringsministern, Johanssons partikollega Anna Hedberg, uttryckte. En person i arbetsför ålder var i genomsnitt sjukfrånvarande 40 dagar om året. 20-åringar förtidspensionerades mot deras vilja. Detta gav upphov till den reformering av sjukförsäkringen som nu genomförs. Sjukskrivningarna har idag planat ut på en nivå som liknar jämförbara länders. Människor som kan och vill arbeta har fått en chans att ta sig tillbaka.
Vi är absolut inte självbelåtna som Johansson vill ge uttryck för och inser att systemet fortsatt behöver förbättras. Från årsskiftet har vi infört ytterligare möjlighet till bedömning vid 914-dagarsgränsen i sjukpenningfall. Vi inför en ny sjuk- respektive rehabiliteringspenning och utrymme för den sjukskrivne att få tillgång till individuellt anpassad arbetslivsinriktad rehabilitering tidigare. Samtidigt satsar vi ytterligare på förstärkta rehabiliteringsinsatser med 500 miljoner kronor årligen. Medan Leine Johansson (S) funderar på vad han vill se istället arbetar vi vidare med att förbättra en redan bra reform.

JAN R ANDERSSON (M)

FINN BENGTSSON (M)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s