Äldre i fokus när moderater samlas i Linköping

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar. Moderaterna tar nu ett samlat grepp kring äldrepolitiken och har tillsatt en särskild grupp för detta. På lördagen 21/1 besöker den Linköping för att tillsammans med lokalt, regionalt och nationellt äldrepolitiskt engagerade diskutera hur Sverige blir ett ännu bättre land att åldras i.

– Vi moderater är måna om att ta ett samlat grepp om äldrepolitiken. Det handlar inte bara om omsorg utan även om sjukvård och pensioner, säger Finn Bengtsson (M), initiativtagare till äldredagen i Linköping och riksdagsledamot från Östergötland.

 

I mitten av november annonserade Moderaterna att partiet tillsatt en grupp som ska ta fram en ny, samlad politik för äldre. Tre representanter från gruppen finns på plats i Linköping i helgen.

– Det är viktigt att komma ihåg att äldre inte är en homogen grupp utan det handlar om olika människor som har olika behov och önskemål. Därför måste politiken formuleras utifrån många olika perspektiv och kommer att gå in i de flesta områden, säger gruppens ordförande riksdagsledamoten Mats Gerdau (M).

 

En central utgångspunkt för gruppen är arbetet med att upprätthålla trygget, hög kvalitet, och tillgänglighet i politiken för äldre.

– Äldre ska ha en god ekonomisk situation och känna trygghet och gemenskap i samhället. Även om pensionerna höjs i år så måste vi redan nu titta på hur vi ska få fler att arbeta i framtiden så att också våra barn och barnbarn får pensioner som går att leva på, säger Lars-Arne Staxäng (M), riksdagsledamot och ledamot i den parlamentariska Pensionsgruppen.

 

I moderaternas äldreomsorg är valfriheten viktig. Men den ställer också höga krav på hur bemötande, service och uppföljning organiseras. Verksamheten är till för människorna, inte tvärtom.

– Valfrihet handlar inte om att vissa ska få god vård och andra inte. Valfrihet handlar om att alla ska få vård med hög kvalitet som de själva kan välja, men också om att kunna välja bort de alternativ man inte trivs med, menar Margareta B Kjellin (M) riksdagsledamot och äldrepolitisk expert.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s