Sköterskor kraftigt underbetalda idag

Extra Östergötland 2012-01-24. På julafton kallades en föräldraledig läkare in med kort varsel för att tjänstgöra på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping. Läkaren ersattes enligt gällande avtal, för att han kallades in med kort varsel och med tanke på högtiden.

Sjuksköterskorna hade emellertid valt en annan modell för ersättning varför utfallet för dem blev sämre på julafton. Både läkare och sjuksköterskor bär ett stort enskilt ansvar i vården. Så måste det vara för att patientsäkerhet och hög vårdkvalitet ska kunna garanteras. Men för att kunna ta ett sådant enskilt ansvar måste detta kopplas både till nödvändiga befogenheter och till en rimlig ersättning. Problemet idag är inte att läkarna är överbetalda utan att sjuksköterskorna är kraftigt underbetalda. Särskilt allvarligt är detta för de vidareutbildade specialistsjuksköterskorna.

Att fortbilda sig som specialistsjuksköterska ger mer ansvar men bara en marginell löneökning. Prioriterar man en bättre löneutveckling för specialistsjuksköterskor, kan detta i sin tur leda till att fler väljer att utbilda sig. Sammantaget skulle det leda till att vården på många eftersatta områden stimuleras i riktning mot en allmän kvalitetshöjning. Alla skulle bli vinnare på en sådan utveckling.

Alliansregeringens jobbskatteavdrag har gynnat sjuksköterskorna som idag jämfört med 2006 har fått nästan en extra månadslön netto varje år. Ingen löneförhandling i modern tid har kommit i närheten av en sådan löneökning. Vi vill därför gärna gå vidare med fler sådana ekonomiska stimulanser för enskilda löntagare. Samtidigt måste denna typ av reformer vägas mot det överordnade kravet på stabila statsfinanser, inte minst i det rådande läget i världsekonomin.

Fortsatta reformer i välfärdens kärna är dock på alliansregeringens agenda. Därför vill vi förorda en rejäl satsning på, i första hand, specialistsjuksköterskornas löner. Det är nämligen synonymt med att öka kvaliteten i hälso- och sjukvården.

Finn Bengtsson läkare och riksdagsledamot (M) från Östergötland

Margareta B Kjellin sjuksköterska och riksdagsledamot (M) från Gävleborg

 

Extra Östergötland Sjuksköterskor kraftigt underbetalda

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s