Stora utmaningar för äldrepolitiken

Folkbladet 2012-02-01. När vi skapar framtidens äldrevård måste vi lyssna till dem som ger den samtidigt som vi måste förenkla vårdkontakten för våra äldre.

 

Medan andra partier är upptagna med diskutera annat än politik fortsätter vi moderater att utveckla vår. Moderaterna tillsatte i höstas en grupp ansvarig för att ta fram en samlad moderat äldrepolitik med sikte på framtiden. Nyligen samlades Moderater från Östergötland tillsammans med denna grupp i Linköping för att diskutera hur Sverige med de utmaningar som finns i framtiden ska bli ett bättre land att åldras i.

 

Det går inte att tala om äldre som en enhetlig grupp. Den moderata politiken tar alltid sitt ursprung i individen och detta gäller i alla åldrar. Det finns skillnader i de äldres behov önskemål och valmöjligheter. Vissa äldre människor är pigga och friska, andra är svagare eller sjuka. Vissa har det gott ställt medan andra har svårt att få ekonomin att gå ihop. Diskussionerna handlar ofta om skatter, pensioner och omsorg vilket är viktigt – men debatten framöver bör föras bredare än så.

 

En stor utmaning för äldrepolitiken är den demografiska utvecklingen som visar att vi svenskar blir allt äldre. Antalet personer över 85 år har fördubblats under de senaste 30 åren. Och i allt större grad är vi friska långt in i pensioneringen. Detta ställer självklart politiken inför stora utmaningar. Hur vi underlättar för de äldre som kan och vill jobba efter att de fyllt 65 är något som måste diskuteras. Alla människor är olika och har olika önskemål, behov och möjligheter. Ingen ska utestängas från arbetsmarknaden mot sin vilja bara för att den fyllt 65 år.

 

En friskare äldre befolkning för också med sig att fler vill och kan bo kvar hemma. Det behövs fler boenden anpassade för äldre både på den vanliga bostadsmarknaden och när det gäller senior- och äldreboenden. Den som vill ska kunna få stöd för att bo kvar hemma samtidigt som den som vill bo i trygghets- eller omsorgsboende ska kunna göra det.

 

Kvaliteten i äldreomsorgen skapas till stor del i mötet mellan medarbetarna och de äldre. Det är medarbetarna som förväntas leverera en värdig omsorg som ska motsvara de äldres förväntningar och behov. Därför måste vi öka fokus på medarbetarnas arbetsvillkor och möjlighet att påverka sin vardag. När vi skapar framtidens äldrevård måste vi lyssna till dem som ger den samtidigt som vi måste förenkla vårdkontakten för våra äldre.

 

Parallellt med dessa utmaningar gäller det att resurser finns att rekrytera, utbilda och behålla kompetens inom vården. Medarbetarna måste ges möjlighet att utvecklas i sina roller och då är det viktigt att lönen höjs i takt med kompetensen. Vi tar med oss diskussionerna och reflektionerna från den äldrepolitiska dagen i Linköping och ser det som vårt ansvar att jobba för att Sverige och Östergötland ska bli bättre att åldras i.

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M) Östergötland

Fredrik Sjöstrand, landstingsråd (M) Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s