Sjöfyllerilagen är rättsosäker

I höstas lade jag tillsammans med tre moderata riksdagskollegor en motion om att den nuvarande sjöfyllerilagen är rättsosäker. Motionen har uppmärksammats både medialt och i form av mejl från människor som känner igen sig i den disharmoni som råder i och med den svenska sjöfyllerilagen. Motionen är ännu inte behandlad.
Tidningen Båtliv angående detta i oktober 2011.

2011-10-14

Flera riksdagsmän går samman och har gjort en skrivelse där de hävdar att den nuvarande sjöfyllerilagen är rättsosäker. Det är de fyra M-riksdagsledamöterna Finn Bengtsson, Lars-Arne Staxäng, Mikael Cederbratt och Rune Wikström som har skrivit en motion i frågan.

Sveriges sjöfyllerilag riskerar att äventyra båtturismen till vårt land vilket skulle vara till stor nackdel för den växande svenska turistindustrin, säger de gemensamt och fortsätter:
Våra grannländer, som vi delar vattenområden med, har nämligen en högre gräns för sjöfylleri än vad vi har i Sverige då den är betydligt mer avvägd till de risker och ansvar man har som båtförare. Promillegränsen på sjön bör därför harmoniseras med motsvarande lagstiftning i närliggande länder inte minst för att värna om båtturismen men också då det inte finns något underlag på att Sveriges låga promillehalt faktiskt förhindrar olyckor, skriver M-riksdagsledamöterna Finn Bengtsson, Lars-Arne Staxäng, Mikael Cederbratt och Rune Wikström i sin motion.
Motionen i sin helhet finns här: http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2011/12&bet=C290

Klicka här för att läsa hela artikeln på Båtlivs hemsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s