Kvalitetssäkring inom äldreomsorgen – Ge äldre rätten att välja själva

Linköpings Tidning/Kinda-Posten – 2012-02-07. Moderaterna vill införa en äldreomsorg där individen ska stå i centrum. Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) och äldrenämndens ledamot Anita Jonasson Kroon (M) hoppas på att uppnå det med hjälp av ett valfrihetssystem.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) togs fram under förra mandatperioden och kommer av den problematik som uppstått och ökat inom äldreomsorgen på senare tid. Själva fundamentet av LOV är att låta individen få välja själv.
Moderaterna vill att det ska finnas ett system inom äldreomsorgen där det är kvaliteten och individerna som är prioriterade. Genom att göra det möjligt för fler utförare att ta plats ges också en möjlighet att skapa bättre förutsättningar inom äldreomsorgen då konkurrens kan bli en drivkraft.
Offentlig upphandling om människor
Den traditionella lagen om offentlig upphandling gäller för tågpolitik som för äldrepolitik. I LOVS fall handlar det istället om att priset bestäms på förhand och alla aktörer som uppfyller kvalitetskraven kan godkännas. På så sätt uppnås en kvalitetsupphandling istället.
– Det är viktigt att inte se äldre som ett kollektiv utan att se dem som individer säger Bengtsson.
Men att få välja fritt kan också medföra att alla väljer samma. Bengtsson tror inte att det blir ett problem och menar att ett eftertraktat boende istället kan inspirera andra boenden till att ta efter. På så sätt öppnas möjligheten till fler äldreboenden som motsvarar efterfrågans behov. Alla människor har uppfattningar om hur man vill att saker och ting ska vara. Denna uppfattning försvinner inte bara för att man blir äldre.
– Det är en naturlig process att få välja själv och att få välja bort framhåller Bengtsson. Idag blir vi mycket äldre och med ålderdomen kommer även sådant som kan vara svårt att värja sig emot. Glömska, funktionsnedsättning eller demens är några exempel. I dessa fall kan det vara svårt för den äldre att göra val. Därför blir anhöriga oerhört viktiga för att skapa ett bra samarbetsklimat. I Linköping finns ett anhörigcenter som har blivit mycket uppskattat säger Anita Jonasson Kroon.
– Sjukdomar inom familjer skapar ofta ångest och sorg hos anhöriga fortsätter Carmen Salas, som är verksamhetschef på äldreboendet Villaryd, och fyller i med att hon fått höra positiva kommentarer om anhörigcentret.
– Äldre ska få värdighet och anhöriga ska känna sig tillfreds. Annars kan det få ekonomiska konsekvenser för Sverige tilllägger Bengtsson.

Text: Fanny Miles, Linköpings Tidning.

Nedan finns artikeln i sin publicering i Linköpings tidning.

Kvalitetssäkring inom äldreomsorgen Linköpings Tidning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s