Utanförskapet minskar

Östran/Nyheterna 2012-02-07. När vi skriver att reformeringen av sjukförsäkringen lyfter människor ur utanförskapet svarar Monica Bäckman i ett inlägg den 30 januari att ingen långtidssjuk känner igen sig.

Utförsäkrade Gill säger i Rapport i maj 2010 ”Jag tycker det är jättekul. Livet är härligt igen. Det här har gett mig en ny chans i livet”. Pia som varit sjukskriven i 9 år säger till SvD ”Det har bara varit positivt för mig och jag har inte förlorat några pengar”. Ulla säger till P4 Väst ”I och med att jag inte är sjukskriven längre känns det som en del lagar släpper som gör det möjligt för mig att pröva på, sedan får vi se hur det går”.
Att det finns människor som kan och vill ta sig ur utanförskapet tror vi inte heller att Bäckman betvivlar.
Av dem som lämnade sjukförsäkringen 2010 och deltog i ALI var 14 procent i jobb i oktober 2011, enligt Försäkringskassans senaste uppgifter (december 2011) och bara hälften gick tillbaka till sjukförsäkringen. Det handlar inte om att tvinga sjuka människor att arbeta utan om att ge dem en chans till rehabilitering och möjligheten att skaffa en värdefull sysselsättning utifrån deras förmåga. Vi satsar mer än vad som någonsin gjorts på arbetslivsinriktad rehabilitering men det tycks viktigt att betona att de som inte kan arbeta fortfarande har rätt till sjukpenning /sjukersättning samt vård.
Bäckman skriver att an-talet unga som nybeviljats sjukpension ökat med 40 procent 2006-2010 vilket är helt fel. Nybeviljandet av unga med förtidspension (aktivitetsersättning) låg tvärtom på samma nivå år 2006 och 2010.
Sannolikt syftar hon på ökningen av antalet pågående fall med aktivitetsstöd vilket dock är en väsentlig skillnad. Den tendensen beror enligt ISF (Inspektionen för Socialförsäkringen) på det ökade antalet ungdomar med psykisk funktionsnedsättning som får ersättning för förlängd skolgång (ISF 2011:10). ISF noterar samtidigt att det finns positiva tendenser i utvecklingen av aktivitetsersättning sett under en längre period. Tiden med ersättning har kortats och allt fler som lämnar ersättningen går ut i arbetslivet.
”Den bästa sammanfattningen av vem som har rätt till sjukpenning i Sverige är att det har den som vill”, sa Anna Hedborg (S), tidigare socialförsäkringsminister 2006. Det var sant då och Sverige hade världens mest sjukfrånvarande befolkning samtidigt som vi var bland de friskaste i världen. Idag är bilden mer rättvisande och vi arbetar vidare med att förbättra sjukförsäkringen så att ännu fler ska kunna lämna utanförskapet.
Alliansen ser de människor som tidigare gömdes undan.

Jan R Andersson

Finn Bengtsson

Riksdagsledamöter (M)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s