Ett vaccin med allvarlig biverkan..

I Corren 2012-02-20 går att läsa att jag skyller narkolepsi, till föjd av svininfluensavaccinet, på Läkemedelsverket. Nedan följer mitt resonemang i frågan samt artikeln i Corren i bifogad pdf.

Förra mandatperioden var Maria Larsson (KD) folkhälsominister och det var då som beslut togs om den nuvarande processen vid WHO uppgraderad pandemi till högsta nivå, att myndigheterna SMI och Socialstyrelsens enhet för smittskydd ansvarade för att upphandla av läkemedelsmyndigheten godkänt vaccin för hela befolkningen av lämpligast producent. Intill vi själva bedömer behovet av att ha egen inhemsk vaccinproduktion (inte aktuellt idag) är denna process förordad av såväl WHO internationellt som myndigheterna SMI och Socialstyrelsen nationellt. Jag har nämnt för Maria Larsson att jag också stödjer denna process som sådan i framtiden, och därmed står jag bakom regeringen i detta beslut.

Nu äger emellertid Socialministern denna fråga, och jag kommer att träffa honom den 13 mars nästa gång. Jag kommer då att föra fram följande huvudpunkter för honom att överväga:

1. Se över regelverket för hur influenzavaccin godkänns inom de läkemedelsvårdande myndigheterna (Läkemedelsverket och EMA). Detta mot bakgrund att man missat en allvarlig om än ovanlig biverkan som narkolepsi för det aktuellt godkända och inköpta vaccinet mot svininfluenzan Pandemrix. Dessutom inhandlades fler doser än som var nödvändigt, bland annat p.g.a. att doseringsförfarandet ändrades efter hand (från rekommenderade två till sedan rekommenderade en doser) vilket ytterligare motiverar denna typ av översyn av godkännandeprocessen på myndigheterna i framtiden.

2. Se över ansvarsfördelningen mellan staten, Läkemedelsverk och andra myndigheter och läkemedelsproducent på förhand inför risker och problem med patientsäkerheten i samband med rekommendationer om massvaccinering av befolkningen. Detta för att eventuellt drabbade ska känna både trygghet och vilja att följa den här typen av rekommendationer i framtiden.

3. Se över WHOs och andra myndigheters (smittskyddsexperters) möjligheter att eventuellt säkrare bedöma allvarlighetsgraden för sjukligheten/dödligheten i en pandemi. I det aktuella fallet bedömdes svininfluenzan i tidigt skede som troligen alltför allvarlig i förhållande till hur det senare visade sig att den verkade vara. En sådan osäkerhet gör att beslut om massvaccination kanske tas på grunder som möjligen kan göras säkrare i framtiden, vilket i sin tur ger bättre motiv för ett sådant viktigt beslut även om viss biverkningar skulle visa sig förekomma med vaccinet även när nästa pandemi står för dörren.

 

 

 

Politiker skyller narkolepsi på Läkemedelsverket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s