Kortare handläggningstider av stor vikt vid flyktingmedicinsk service

Moderaternas ledamöter i riskdagens socialförsäkringsutskott besökte på måndagen Flyktingmedicinskt centrum (FMC) i Norrköping.

Kortare handläggningstider av stor vikt vid flyktingmedicinsk service Artikel publicerad 2012-02-20 Moderaternas ledamöter i riskdagens socialförsäkringsutskott besökte på måndagen Flyktingmedicinskt centrum (FMC) i Norrköping.

 FMC har ett länsövergripande ansvar att till stor del arbeta mot asylsökande med psykosomatiska och sociala problem relaterade till migration och trauma. Kommittén består bland annat av de östgötska riksdagsledamöterna, Gunnar Axén, ordförande i utskottet och Finn Bengtsson som är överläkare till yrket.

– Vi kan vara glada att ha en så avancerad flyktingmedicinsk service i Östergötland, säger Bengtsson efter mötet.

 

Vad man efter mötet uppfattat som centralt för verksamheten är bland annat de förkortade handläggningstiderna.

 – Efter att ha lyssnat till de anställda på FMC kan vi konstatera att de kortade handläggningstiderna, som Alliansregeringen drivit igenom, spelar en viktigt roll i de asylsökandes livssituation, säger Gunnar Axén och får medhåll av Mikael Cederbratt som ansvarar för Moderaternas migrationspolitik i utskottet.

– En kortare handläggningstid gör att de asylsökande slipper leva i allt för lång ovisshet och det underlättar även för de anställda på FMC att fokusera på varje patients rehabilitering.

 Ett problem är bristen på kommunikation med de asylsökande. Därför gör FMC:s hälsokommunikatörer en enorm insats när de åker runt till deltagare som inte bara är i behov av vård utan även av information.

– Det är glädjande att se hur FMC i Norrköping arbetar med hälsokommunikatörerna. Genom att informera de berörda på deras språk om hälsa och svensk sjukvård i god tid och tydligt, känner människor känner sig tryggare och förstår vart de ska vända sig när behov uppstår, avslutar Axén.

Bengtsson, Cederbratt & Axén
Bengtsson, Cederbratt & Axén

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s