Undergräv inte hovets oberoende

Corren 2012-02-23. Mediedrevet mot kungen undergräver långsiktigt kungens och monarkins ställning, skriver de moderata riksdagsledamöterna i sin slutreplik till Billy Gustafsson med flera socialdemokrater.

Nedan finns vår replik som är publicerad i Corren idag. Jag vill i samband med detta passa på att denna historiska dag också gratulera Kronprinsessan och Prins Daniel till sin nyfödda dotter, Sveriges tronarvinge.
Precis som vår replik där vi önskar att Kungen får behålla visst privatliv, är det i dagens glädje över att Sverige ha fått en ny tronarvinge viktigt att påminna om den lilla kronprinsessfamiljens rätt till en privat stund från mediernas uppmärksamhet i detta ett av livets mest fantastiska händelser.

Svar till Billy Gustafsson (S) med flera Corren 14/2.

 

Det är glädjande att Billy Gustafsson (S) och hans partikollegor slår fast att socialdemokraterna står bakom kompromissen i Torekov om bevarad monarki. Däremot är det inte trovärdigt när de försöker tona ner kraven på ökad insyn i hovets ekonomi, som de fyra oppositionspartierna drev igenom i riksdagen.

 

Sanningen är att socialdemokraterna offentligt började diskutera ökad granskning av kungen för ungefär ett år sedan som ett direkt svar på mediedebatten kring boken ”Den motvillige monarken”. Då fanns det ganska vidlyftiga idéer om hur detta skulle gå till, men det kokade hösten 2011 ner till en riksdagsmotion om ökad insyn i hovets ekonomi, trots att debatten om skandalboken inte alls handlat om hur hovet förvaltar de medel som riksdagen anslår till statschefens verksamhet.

 

Det är tydligt att socialdemokraternas enda syfte med sin motion var att försöka plocka politiska poäng på mediedrevet mot kungen. När Billy Gustafsson med flera kräver att få ökad insyn i hovets ekonomi vet de att den frågan kommer att kopplas ihop med alla andra skriverier, att det kommer att framställas som att riksdagen vill klämma åt kungen. Därmed blir deras sten en i raden av de många stenar som kastats mot kungen.

 

Kompromissen i Torekov slår fast att Sverige ska förbli en monarki och bekräftar hovets oberoende ställning i förhållande till regering och riksdag. Det är uppenbart att hovets oberoende undergrävs om regeringen gång på gång ska omförhandla överenskommelsen mellan hovet och regeringen och hela tiden ska pressa hovet till nya eftergifter.

 

Det är också uppenbart att den som hakar på mediedrevet mot kungen därigenom långsiktigt undergräver kungens och monarkins ställning. Är det så man gör om man vårdar Torekovskompromissen?

 

ANDREAS NORLÉN, RIKSDAGSLEDAMOT (M) I KONSTITUTIONSUTSKOTTET

FINN BENGTSSON RIKSDAGSLEDAMOT (M)

GUNNAR AXÉN RIKSDAGSLEDAMOT (M)

BETTY MALMBERG RIKSDAGSLEDAMOT (M)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s