Äldre får ett glas vin till maten

Extra Östergötland 2012-03-05. Skriver tillsammans med Jan R Andersson om ökad valfrihet för äldre.

 

Tidigare har det inte varit möjligt för dem som bor i äldreboende att få ett glas vin till maten eller en snaps till sillen, utan mycket omfattande byråkrati. Vår avsikt är att ändra på detta med start från denna sommar.

Förut var de särskilda boendena tvungna att söka utskänkningstillstånd för att deras boende skulle kunna få ta ett glas vin till maten vilket var svårt eftersom få äldreboenden uppfyllde utskänkningskraven.
”Samma som tidigare” Alternativet var att varje person skulle ta med sig en egen flaska eller de facto låta personalen bryta mot lagen, vilket ingetdera var en bra lösning.
Nu ersätter vi det gamla kravet på utskänkningstillstånd med krav på egenkontroll. Den som på grund av ålder eller funktionsnedsättning inte kan eller vill bo kvar hemma ska så långt som möjligt kunna bo kvar under samma livsbetingelser som tidigare.
Mat och dryck viktigt Dessutom vet vi att god och vällagad mat samt lämplig dryck står högt upp på önskelistan när äldre väljer boende och att maten är viktigt för såväl välbefinnande såsom allmän hälsa. Därmed tar alliansen nu ytterligare ett litet steg mot en mänskligare äldreomsorg.

Finn Bengtsson, Jan R Andersson Riksdagsledamöter (M)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s