Nystartsjobb viktigt för sjukskrivna

Linköpings tidning 2012-03-06. Sedan Alliansregeringen påbörjade reformeringen av sjukförsäkringen har utanförskapet minskat. Jämfört med 2006 befinner sig idag 200 000 färre i utanförskap på grund av sjukfrånvaro.

Ökade resurser till arbetslivsinriktad rehabilitering har gjort att Sverige istället för att som förut ha varit ett världens friskaste länder men med den mest sjukskrivna befolkningen nu nått en mer rättvisande nivå. En åtgärd som kan hjälpa människor som varit långtidssjukskrivna tillbaka är nystartsjobben som infördes 2007 och som innebär att en arbetsgivare får ekonomiskt stöd från staten när en person som varit borta länge från arbetsmarknaden anställs. Nystartsjobben sysselsatte enligt Arbetsförmedlingen 43 000 personer i januari.
Enligt en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) ökar flödet från arbetslöshet till arbete med 17 procent tack vare nystartsjobben. Resultaten visar också att sysselsättningsgraden kvarstår när subventionen tar slut – vilket tyder på att nystartsjobbarna får en bestående hjälp in på arbetsmarknaden. Vad som gör nystartsjobben särskilt viktiga för människor som varit långtidssjukskrivna är att subventionen för dem gäller i fem år jämfört med max ett år för de flesta andra grupper som varit borta från arbetslivet – en betydligt längre startsträcka att acklimatisera sig på arbetsmarknaden igen.
Arbetslinjen ligger fast och Alliansregeringen jobbar vidare med att lyfta människor ur långvarigt utanförskap, nystartsjobben är en viktig del i detta.
Finn Bengtsson Riksdagsledamot (M) i Socialförsäkringsutskottet, från Östergötland

 

 

http://www.linkopingstidning.se/article/articleview/46465/1/88/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s