Ta långtidsarbetslösheten på allvar

2012-03-12 Corren. Skiljelinjen i svensk politik, är arbetslinjen mot bidragslinjen. Det menar moderaterna Finn Bengtsson och Tomas Tobé som visar hur alliansregeringens insatser för att förhindra och bryta långtidsarbetslöshet har fungerat.

Vi moderater är övertygade om att arbete är av största betydelse för människors liv. Inte bara för att deras privatekonomi förbättras, utan desto viktigare, deras välbefinnande och självkänsla. Utifrån den övertygelsen kommer vi att fort-sätta driva arbetslinjen. Kampen mot utanförskapet och för jobben är central i vår politik. I tider av ekonomisk oro vet vi av erfarenhet att svagare grupper riskerar att hamna längre från arbetsmarknaden. Det är ingen slump att alliansen satsar drygt åtta miljarder kronor de närmaste åren för att minska trösklarna till jobb för dem som har det tuffast på arbetsmarknaden. Alliansregeringen har en stor verktygslåda med insatser för att förhindra och bryta långtidsarbetslöshet. Ett viktigt verktyg är nystartsjobben som vi införde i början av 2007, som i dag 1 946 östgötar varav 640 i Linköping är anställda genom. Nystartsjobben stimulerar arbetsgivare att anställa personer som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid genom att göra dem billigare att anställa. Till skillnad från de anställningsstöd som fanns tidigare är nystartsjobben en rättighet och alla som av någon anledning hamnat utanför arbetsmarknaden kvalificerar sig – redan efter sex månaders arbetslöshet för unga (20-26 år) och äldre (över 55 år). För övriga gäller efter tolv månader. Även nyanlända invandrare och anhöriga till nyanlända kan få stöd under de tre första åren efter att uppehållstillstånd har beviljats.
En ny rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, visar att satsningen på nystartsjobb fungerat. I oktober 2011 hade nästan 46 000 personer ett nystartsjobb. En stor andel av dessa anställningar är nya jobb som inte skulle ha blivit till utan vår politik. Nystartsjobben har hjälpt långtidsarbetslösa tillbaka in på arbetsmarknaden. Flödet från arbetslöshet till arbete har ökat med 17 procent, tiden som arbetslös har minskat och mycket glädjande visar rapporten att de flesta med nystartsjobb fortsätter på jobbet även efter att subventionen upphört. Det är ett bra resultat och bekräftar att alliansens arbetslinje fungerar. Mot detta står Socialdemokraterna med en jobbfientlig politik, tillbakagång till ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder och löften om allt till alla. Det är ett recept som många andra politiker prövat i Europa men med en dyr nota att betala senare. Socialdemokraterna lägger tre gånger så mycket av våra skattemedel på bidragsökningar i stället för att satsa på aktiva insatser för jobb. Det är skiljelinjen i svensk politik, arbetslinjen mot bidragslinjen. Vi tar ansvar för Sverige och jobben. Därför är Nya moderaterna Sveriges enda arbetarparti.
TOMAS TOBÉ (M), RIKSDAGSLEDAMOT OCH ORDFÖRANDE I ARBETSMARKNADSUTSKOTTET

FINN BENGTSSON (M), RIKSDAGSLEDAMOT SOCIALFÖRSÄKRINGSUTSKOTTET

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s