Vi pratar gärna jobb

2012-03-21 Corren. Socialdemokraterna talar om fel jobb istället för fler jobb, anser moderaterna Tomas Tobé och Finn Bengtsson.

Svar till Lena Mickko och Johan Andersson Corren 19/3.

Debattörerna, skriver i sin replik om hur Socialdemokraterna tar ansvar. Är det skolpolitiken på 1990-talet, som bäddat för ungdomsarbetslösheten, man syftar på eller det faktum att man nu vill göra det dubbelt så dyrt att anställa unga?

 

Ökad arbetslöshet och ökade bidrag med alliansen framhärdar Micko och Andersson utan att redovisa någon statistik. Kanske beror det på att det av S så populärt framhållna mätinstrumentet sysselsättningsgrad visar att sysselsättningsgraden med alliansregeringen ökat bland unga, medelålders och äldre. Fler är i arbete nu än under högkonjunkturen 2005.

 

Vi är glada att se att ungdomsarbetslösheten står på S agenda men efterlyser lite ödmjukhet inför det faktum att Långtidsutredningen slår fast att de reformer S gjorde i gymnasieutbildningen under 1990-talet genomgående försvårat inträdet på arbetsmarknaden. Och hur tar man ansvar för ungdomsjobben när man vill fördubbla restaurangmomsen i en bransch som anställer över 30 000 unga eller när man vill göra det dubbelt så dyrt för företag att anställa unga?

 

Nej vad Micko och Andersson egentligen menar i en tid då alla jobb är viktigare än någonsin är att alla jobb inte är fina nog. Man talar om fel jobb istället för fler jobb.

 

Halverade arbetsgivaravgifter för unga, halverad restaurangmoms, nystartsjobb, jobbgaranti för unga. Alliansen har genomfört många åtgärder för att underlätta ungdomars inträde på arbetsmarknaden – men mer måste göras. Därför vill regeringen nu se över möjligheten att införa lärlingsprovanställningar. Dessa har visat framgång i de länder som har lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige (även här säger S nej). De närmaste åren satsar regeringen drygt åtta miljarder kronor extra för att minska trösklarna in på arbetsmarknaden.

 

 

TOMAS TOBÉ (M), RIKSDAGSLEDAMOT OCH ORDFÖRANDE I ARBETSMARKNADSUTSKOTTET

FINN BENGTSSON (M), RIKSDAGSLEDAMOT FRÅN ÖSTERGÖTLAND I SOCIALFÖRSÄKRINGSUTSKOTTET

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s