Slå vakt om försvarsindustrin

Corren 2012-04-14. Försvarsindustrin ger tusentals arbetstillfällen i Linköping och Sverige som bidrar till vår gemensamma välfärd. Ett exportstopp av försvarsmaterial som Miljöpartiet förespråkar är inget annat än en oansvarig populism, anser de östgötska moderata riksdagsledamöterna.

Handeln med andra länder är för ett litet exportberoende land som Sverige livsviktigt för jobben, väl-färden och välståndet. En viktig del av svensk handel och en förutsättning för ett svenskt försvar är exporten av försvarsmateriel. Något som om Miljöpartiet fick bestämma skulle förbjudas. Förutom att försvarsindustrin ger tusentals arbetstillfällen i Linköping och Sverige som bidrar till vår gemensamma välfärd, så är den viktig ur forsknings och högteknologisk synpunkt.

Men försvarsindustrin är även av yttersta vikt för den svenska säkerhetspolitiken. I och med att Sverige står utanför försvarsallianser och ändå ska ha ett försvar krävs en stark försvarsindustri. På det sättet blir vi en viktig aktör inom europeisk säkerhetspolitik och kan påverka agendan i frågor som är viktiga för Sverige internationellt. Att utveckla nya vapensystem är också mycket kostsamt och genom att exportera kan utvecklingskostnaderna delas med andra. Då de västerländska länderna i mångt och mycket är med i Nato, som Sverige valt att stå utanför, måste vi leta köpare bland andra länder. Betonas bör då att den svenska exporten av försvarsmateriel är hårt reglerad och krav finns på noggrann uppföljning. En bred parlamentarisk uppslutning finns också vad gäller att skärpa exportkontrollen av försvarsmateriel till ickedemokratiska länder.

Den som likt Miljöpartiet vill begränsa exporten av försvarsmateriel ytterligare, eller till och med förbjuda den, bör i så fall rakryggat stå för antingen rejält ökade försvarsanslag eller en nedmontering av det svenska försvaret. Samtidigt bör man från Miljöpartiet i Östergötland för-klara för de anställda på Saab i Linköping varför de inte behövs. När vi tittar framåt nästa val blir frågan vilka Miljöpartiet ämnar bilda regering med när Socialdemokraterna vill tillåta vapenexport? Stefan Löfven (S) har förespråkat vapenexport och när Miljöpartiet nu gör detta till en av sina viktigaste frågor reses ett stort frågetecken om vilka de ämnar bilda regering med 2014.

Miljöpartiets exportstopp innebär ett jobbstopp i Linköping samtidigt som man ämnar lamslå den försvarsindustri som är så viktig för att ett Sverige utanför försvarsallianser ska ha ett starkt försvar. Detta ter sig för oss moderater som oansvarig populism. Alla jobb behövs i Sverige och försvarsindustrin är dessutom en av förutsättningarna för ett starkt svenskt försvar.

Finn Bengtsson, Andreas Norlén, Gunnar Axén & Betty Malmberg

Moderata riksdagsledamöter från Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s