De stora frågorna sedan apoteksreformen

Linköpings Tidning 2012-04-17. Igår besökte Finn Bengtsson (M), riksdagsledamot och ledamot i Socialförsäkringsutskottet, Apoteket Kronan på Repslagaregatan för att se hur apotekverksamheten fungerat sedan omregleringen av apoteksmarknaden. Den stora frågan gällde generikaläkemedel.

 

– Det mesta har utfallit som vi hoppats, säger Finn Bengtsson gällande apoteksreformen. Vi har många fler apotek och längre öppettider. Men det finns ett problem, som vi hade redan innan reformen, när det kommer till försäljningen av generikaläkemedel, fortsätter han.
Modellen i dagsläget är att vilka generikaläkemedel som ska säljas på apoteken i Sverige varje månad väljs på en auktion, där det billigaste blir läkemedlet som distribueras till landets apotek. Resultatet blir att stora delar av sortimentet på apoteken byts ut från månad till månad, vilket förvirrar kunder och leverantörer. Detta leder till att många apotek inte har de läkemedel som efterfrågas och att kunder inte tar sina mediciner som de ska.

– När man handlar billiga kläder har man gjort valet att byta bort kvalité mot pris. Men vi kan inte tänka så när det kommer till läkemedel, säger Finn Bengtsson.
VD för Sveriges Apoteksförening Johan Wallér, som också deltog i mötet på Apoteket Kronan, menar att apoteken borde få större möjlighet att påverka vilka läkemedel som köps in. I dagens situation baseras läkemedelsfrågan i för hög grad på logistik och ekonomi.
– Apoteken är som temperaturmätare för hur systemet fungerar och är i dagsläget en outnyttjad resurs. De som jobbar på apoteken har en lång utbildning och möter kunder varje dag, de borde vara kvalificerade att vara med och påverka, säger Johan Wallér.

Alliansens apoteksreform har kritiserats av oppositionen men Finn Bengtsson menar att det tidigare monopolsystemet inte längre var hållbart.
– Det är alltid svårt att genomföra förändringar och det är viktigt att grundvärden inte riskeras, men kopplingen mellan generikaläkemedlens hantering och omregleringen av apoteksmarknaden är osann, säger Finn Bengtsson.
Text: Rebecka W von Schantz

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s