Offentlig välfärd ska prioriteras

2012-04-30 Corren. De anställda får inte en lön som motsvarar arbetsinsatsen, skriver de Östgötska riksdagsledamöterna.

Alla som jobbar i välfärden ska trivas, kunna påverka sitt arbete och värderas högt. När Moderaterna utvecklar sin välfärdspolitik vill vi därför prioritera arbetsvillkoren för medarbetarna inom välfärden – eftersom kvalitet alltid skapas i mötet med personalen. De som arbetar inom väl-färden har kunskaper och erfarenheter som vi politiker aldrig kan få, därför har det varit viktigt att lyssna in vad de har att säga för att sedan utforma förslag om hur olika delar av välfärden kan förbättras.
Personalen i vård och om-sorg gör en fantastisk insats men deras berättelser vittnar ofta om oro över att inte kunna göra ett bra jobb. Arbetet i vård och omsorg upplevs av många som fysiskt tungt och stressande. Många upplever att nedskärningar och personalbrist drabbar verksamheten negativt samtidigt som de anställda inte får en lön som motsvarar arbetsinsatsen.
Moderaterna ser därför över ett antal förslag om hur medarbetarna inom välfärden kan få mer inflytande över sin vardag och hur deras arbetssituation kan förbättras. Alla som jobbar i välfärden ska trivas, kunna påverka sitt arbete och värderas högt. När Moderaterna utvecklar sin välfärdspolitik vill vi därför prioritera arbetsvillkoren för medarbetarna inom välfärden – då kan vi också erbjuda en trygg och säker omsorg eftersom kvalitet alltid skapas i mötet med personalen.
Äldreomsorgen: Många upplever problem med stora avstånd mellan chefer och anställda. Moderaterna uppmuntrar därför chefsutvecklingsprogram inom äldreomsorgen. Detta är en form av fortbildning och ett sätt att ge personalen ökade karriärmöjligheter. Bättre förutsättningar att klara ett ofta tungt arbete kan uppnås med mer av arbetsplatsförlagd träning. För att stärka delaktighet och rättssäkerhet vill vi ge ökade möjligheter för anställda i privata verksamheter att kunna påtala missförhållanden.
Förskolan: Vi eftersträvar barngrupper som är tillräckligt små för att barnen ska kunna utvecklas under lugna och ordnade former, samt en personaltäthet som gör att alla barn blir sedda. Alliansen har stärkt det pedagogiska innehållet i förskolan, och har dessutom infört möjligheter till fortbildning, genom det så kallade förskollärarlyftet. Det i kombination med att ge medarbetarna större ansvar och inflytande över sin arbetssituation bidrar positivt till förskolans utveckling.
socialtjänsten: Vi vill se ett socionomyrke som präglas av mycket eget ansvar, hög kompetens och regelbundna fortbildningar. Yrket kan också utvecklas genom större inslag av evidens och vetenskapliga metoder. Detta är avgörande för att människor ska mötas av en kompetent och rättssäker handläggning.
Till skillnad från (S) som saknar tydliga förslag har vi genom att ta ansvar för ekonomin och jobben kunnat satsa på välfärden utan att behöva låna pengar. När andra länder i vår närhet tvingas dra ned på välfärden kan vi i Alliansen utveckla vår välfärdspolitik och detta gör vi utifrån synpunkter från medarbetarna i välfärdssektorn.

Finn Bengtsson, Andreas Norlén, Gunnar Axén, Betty Malmberg

Riksdagsledamöter (M) Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s