Sjukskrivningarna historiskt låga

2012-05-03 Arbetarbladet. Sedan Alliansregeringen tillträdde har antalet sjukskrivna halverats. Människor som av tidigare regeringar gömts undan i ett långvarigt utanförskap har i och med reformeringen av sjukförsäkringen fått stöd att ta sig tillbaka. Jämfört med 2006 är idag ungefär 200 000 färre i utanförskap på grund av sjukfrånvaro. Det är resultatet av en mänskligare sjukförsäkring där rehabiliteringen fungerar.

”Den bästa sammanfattningen av vem som har rätt till sjukpenning i Sverige är att det har den som vill”, sa Anna Hedborg (S), tidigare socialförsäkringsminister, 2006. Det var sant då och Sverige hade världens mest sjukfrånvarande befolkning samtidigt som vi var bland de friskaste i världen. Situationen var bedrövlig både för enskilda människor och för samhället i stort. Exempelvis var en person i arbetsför ålder i genomsnitt sjukfrånvarande 40 dagar om året. Ingen eller för lite rehabiliteringsinsatser var snarare regel än undantag. Människor kunde rent av förtidspensioneras mot deras vilja. Idag är bilden en annan – Alliansen ser de människor som tidigare gömdes undan.

För att förhindra lång sjukfrånvaro är det avgörande med tidiga insatser. Därför har vi prioriterat rehabilitering för återgång i arbete. Införandet av rehabiliteringskedjan är den största satsning på rehabilitering som någonsin har gjorts. I dag satsas närmare 10 miljarder kronor mer på medicinsk rehabilitering varje år.

Efter alliansregeringens förändring av sjukförsäkringen kommer 8 av 10 tillbaka till arbete inom de första 6 månaderna. När sjukskrivningarna nu ökar sker det således från historiskt låga nivåer. Ökningen visar också att sjukförsäkringen fungerar. Till största del beror ökningen enligt Försäkringskassan på ”återvändare” – människor fått möjlighet att pröva hos Arbetsförmedlingen för att sedan, när behovet funnits, fortsatt sin sjukskrivning. Fortfarande finns mycket kvar att förbättra med sjukförsäkringen men vi har kommit en bra bit på vägen. Antalet sjukskrivna har halverats jämfört med när Alliansregeringen tillträdde 2006 och människor har fått en chans att ta sig tillbaka. Det är resultatet av en sjukförsäkring där rehabiliteringen fungerar.

Finn Bengtsson (M), riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet Lars Beckman (M), riksdagsledamot för Gävleborgs län

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s