(S)kattechock mot unga

2012-05-09 Corren. Socialdemokraternas vårmotion innebär en skattechock som slår hårt mot unga som vill ta sig in på arbetsmarknaden. Beräkningar från Finansdepartementet visar att 18 500 jobb hotas som en följd bara av de fördubblade arbetsgivaravgifterna för unga.

I Östergötlands län skulle detta innebära en ökad kostnad på 696 miljoner kronor för att anställa unga. Detta i en tid då det ekonomiska läget är fortsatt osäkert och trösklarna för dem som står lägst ifrån arbetsmarknaden måste sänkas – inte höjas.

Istället vill man satsa på utbildning. Löfven och Andersson refererar till Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät när de lanserar sina utbildningssatsningar. Men de kritiseras nu av just Svenskt Näringsliv för att ha missat poängen. Den främsta förklaringen till att företag misslyckas med rekryteringar är bristen på yrkeserfarenhet inte brist på utbildning menar de. Lösningen på detta problem är inte tvång till studier och högre trösklar till arbetsmarknaden.

Alliansen prioriterar ungdomsarbetslösheten och tänker fortsätta att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Den halverade arbetsgivaravgiften har i kombination med omfattande subventioner för arbetsgivare som anställer unga gjort det mer attraktivt att anställa en ung arbetslös. Dessutom har momsen på restaurang- och cateringtjänster sänkts vilket har visat resultat. Det första kvartalet i år anmälde restaurangerna 20 procent fler jobb till Arbetsförmedlingen jämfört med samma period förra året. I restaurangbranschen är var tredje anställd ung och det är en bransch där många får chansen till sitt första jobb. Övergången mellan skola och arbetsliv har förenklats och en gymnasial lärlingsutbildning har inrättats. Lärarnas kompetens har stärkts och kvaliteten i undervisningen har höjts. Vi tänker fortsätta reformera utbildningssystemet så att ungas anställningsbarhet ökar.

Alliansens politik fungerar. Sedan 2006 har utanförskapet pressats tillbaka med drygt 200 000 personer. Människor som gömts undan i långtidssjukskrivningar av tidigare regeringar, på den tiden när Sverige var mest sjukskrivet i hela världen, har fått en chans att ta sig tillbaka. Och sysselsättningen har ökat med drygt 200 000 personer. Detta under en av de mest omfattande ekonomiska kriserna någonsin. Men mer behöver göras.

Målet för Nya Moderaterna är full sysselsättning. Att alla som kan och vill jobba ges möjlighet till arbete efter sin förmåga är avgörande för att hålla ihop samhället. Enbart genom en stark arbetslinje och ordning i de offentliga finanserna säkrar vi välfärdens finansiering och en hög kvalitet i skola, vård och omsorg.

 

FINN BENGTSSON, ANDREAS NORLÉN, GUNNAR AXÉN, BETTY MALMBERG

MODERATA RIKSDAGSLEDAMÖTER ÖSTERGÖTLAND

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s