Bra pensioner kräver att vi jobbar bra (GT)

Den senaste tiden har kritik framförts mot pensionssystemet och skräckscenarier med framtida låga pensioner har målats upp. I detta sammanhang är det viktigt att komma ihåg att det svenska pensionssystemet är robust och långsiktigt hållbart, och att många länder avundas oss för detta. Det är därför positivt att vi redan i dag börjar diskutera framtidens utmaningar i form av pensionsålder, arbetsmiljöfrågor, justeringar av pensionssystemet med mera.

Grundtanken är att alla ska ha pensioner som går att leva på. Men alla pensionssystem bygger på arbete och tillväxt, och påverkas av både världsekonomin och samhälls­utvecklingen. Medellivslängden i Sverige ökar parallellt med att unga människor kommer in i arbetslivet senare. Samtidigt finns det männi­skor som i dag inte orkar jobba till 65-årsåldern.

Om dagens unga börjar jobba senare och lever längre är det rimligt att de inte jobbar färre antal år än tidigare generationer. Och för dem som börjar närma sig pensionen, och som vill och kan jobba vidare måste det bli enklare genom att frågor kring arbetsuppgifter och arbetstider tas på allvar. Detsamma gäller åldersdiskriminering – det är inte acceptabelt att äldre som vill jobba inte får det.

Det är avgörande att vi har ett fungerande pensions­system och att fler jobbar och bidrar till växande pensioner. Att säga att pension är uppskjuten lön är missledande och populistiskt, pensionerna är nämligen kopplade till dem som jobbar i dag – ju fler som jobbar och ju högre tillväxt desto mer stiger pensionerna. De som talar om att skrota pensionssystemet tänker kortsiktigt och glömmer att någon annan får betala, den räkningen skulle skickas till våra barn och barnbarn.

Men vi ska inte vara rädda för att justera pensionssystemet i takt med samhällets utveckling. I pensionsgruppen görs nu en översyn av AP- ­fonderna, premiepensionen ska ses över och frågor kring pensionsåldern utreds. Därtill bör informationen kring pensioner bli bättre och komma tidigare i livet än vad som ofta är fallet i dag, hur påverkar till exempel deltidsarbete, privat sparande och karriärbyte ens pension?

Sverige kommer att behöva båda unga och äldre på arbetsmarknaden i framtiden. Fokus måste därför ligga på en stark arbetslinje och stabila statsfinanser, och inte på kortsiktigt tänkande som våra barn och barnbarn riskerar att få betala notan för.

 

Gunnar Axén, Mikael Cederbratt, Lars Arne Staxäng, Finn Bengtsson, Saila Quicklund, Gunilla Nordgren, Eva Loman.

Ledamöter (M) i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s