Rätt till vård för papperslösa

Corren 2012-07-28 och NT 2012-08-18.

För nästan exakt ett år sedan presenterade Alliansregeringen och miljöpartiet en överenskommelse inom ramen för migrationspolitiken. Denna innehöll övergripande principer samt ett antal frågor som skulle lösas under innevarande mandatperiod. Sedan dess har ett omfattande arbete förts för att utveckla migrationspolitiken och vi är nu glada över att regeringen tillsammans med miljöpartiet nyligen har presenterat en lösning på frågeställningen om vård för tillståndslösa.

I den nu över ett år gamla överenskommelsen eftersträvade regeringen och miljöpartiet att rätten till subventionerad hälso- och sjukvård skulle utvidgas för vissa grupper som tidigare saknat tillgång till en sådan. I dagarna har nu regeringen och miljöpartiet slutit en överenskommelse om att personer som antingen håller sig undan verkställighet av utvisnings- eller avvisningsbeslut, så kallade ”gömda”, eller personer som vistas i landet utan att ha ansökt om tillstånd för detta, med en annan benämning ”papperslösa”, ska få laglig rätt till subventionerad vård.

Före denna överenskommelse fanns det redan en del landsting som bekostade denna typ av vård men detta gällde inte för alla landsting. Det förekom alltså skillnader beroende på var i landet man befunnit sig men med det nya regelverket kommer dessa olikheter att jämnas ut och det kommer att vara enklare att följa för vårdpersonal. Tillståndslösa kommer nämligen från den 1 juli 2013 att få laglig rätt till subventionerad vård motsvarande den som asylsökande idag har tillgång till. Därmed kommer det att bli enklare för vårdpersonal att arbeta med dessa patienter och det leder i sin tur till en ökad rättsäkerhet för såväl patienter som sjukvårdspersonal.

Trots olikheter i våra partiers politik har vi ändå arbetat fram en överenskommelse som ger dessa utsatta människor en laglig rätt till subventionerad vård i Sverige. Vi är medvetna om att migrationspolitiken har innehållit vissa luckor men med denna typ av samarbete öppnar vi upp vårt land och förhindrar den negativa utveckling som vi kan se i andra länder, nämligen en ökad slutenhet och restriktivitet mot vissa grupper av människor.
FINN BENGTSSON (M)
Riksdagsledamot från Östergötland

ANNIKA LILLEMETS (MP)
Riksdagsledamot från Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s