Halvt rut-avdrag inte positivt

NT 2012-08-02

Vi moderater har nyligen granskat Socialdemokraternas förslag om halverat RUT-avdrag. Ett förslag som hotar att göra vita jobb svarta och slå hårt både mot dem som arbetar i tjänstesektorn och mot alla dem som behöver RUT-tjänster för att få tiden att räcka till. Nu kräver vi en förklaring av S riksdagsledamöter från Östergötland.

RUT-avdraget är en av alliansregeringens allra mest populära skattereformer och har skapat många viktiga och vita nya jobb i tjänstesektorn. Samtidigt har det blivit enklare för många att få vardagspusslet att gå ihop. Finansdepartementet bedömer att RUT-avdraget ökar sysselsättningen på den vita marknaden med cirka 24 000 personer på lång sikt. I detta ingår att sysselsättningen ökar med cirka 2 000 personer genom att svarta jobb blir vita.

Många nya företag har etablerats som följd av RUT-avdraget varav flertalet drivs av kvinnor.

Det är då paradoxalt att S säger sig vilja underlätta för kvinnors etablering på arbetsmarknaden samtidigt som man vill dra undan mattan för dessa kvinnliga entreprenörer. Utrikes födda startade 63 procent av alla RUT-företag under 2010 (SCB). Utrikes födda kvinnor utgjorde nästan 40 procent av samtliga nya RUT-företagare. Socialdemokraterna måste nu svara på hur många färre jobb deras halvering av RUT-avdraget innebär i Östergötland. Och varför vill de försvåra för utrikes födda att komma in på arbetsmarknaden och driva företag?

S vill även begränsa vilka som ska ha rätt att göra RUT-avdrag till barnfamiljer och pensionärer. Hur man definierar dessa grupper är oklart. Hur gamla ska barnen vara? Omfattas frånskilda föräldrar som har barn växelvis boende hos sig? Omfattas styvbarn? Vad som är en familj och vad som är en barnfamilj skiljer sig åt beroende på vem man frågar och familjekonstellationer ser idag allt mer olika ut vilket är positivt. Ska det nu bli Skatteverkets uppgift att tala om för människor vad som är en korrekt barnfamilj?

Oavsett om man skulle lyckas göra gränsdragningarna så kommer de att upplevas som orättvisa i många fall. Det finns ingen logik i att två höginkomsttagare med ett barn ska få göra avdrag medan en ensamstående förtidspensionär eller långtidssjukskriven inte ska få tillgodose sig denna subvention. Oftast är det de med knappa resurser som har svårt att få tiden att räcka till inte höginkomsttagare.

Vi förutsätter att Socialdemokraterna har svar på de frågor vi ställer när man står redo att riva upp en av de viktigaste och mest folkligt förankrade jobbreformerna Alliansen genomfört.

Finn Bengtsson (M)
riksdagsledamot från Östergötland och suppleant i Finansutskottet

Henrik von Sydow (M)
riksdagsledamot från Halland och ordförande i riksdagens skatteutskott

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s