Så drabbas Medelsvensson av skatterna

Linköpings Tidning 2012-08-15-

Nyligen röstade riksdagen om regeringens ekonomiska vårproposition. De splittrade oppositionspartiernas skattepolitik följer en röd tråd – deras stora skattehöjningar riktas mot vanligt folk. Oppositionspartierna vill höja skatten för Medelsvensson som går upp på morgonen, sätter sig i bilen och åker till jobbet. Varning utfärdas härmed för att oppositionens skattepolitik urholkar plånböckerna och försvårar i vardagen för vanligt folk.

Höjd skatt på arbete, höjda bensin- och dieselskatter, flygskatt, fastighetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt, skatt på fritidsbåtar, lastbilsskatt, skatt på handelsgödsel, kärnkrafts- och vattenkraftskatt, högre skatt på andrahandsuthyrning och en illa underbyggd bankskatt. Försämringar eller avskaffanden av RUT- och ROT-avdragen, höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar och höjd moms vid restaurangbesök.

Om skatten skulle höjas med 50 öre i exempelvis Linköpings kommun skulle de för en tvåbarnsfamilj där båda föräldrarna tjänar 20.000 kronor i månaden, har två bilar som de kör genomsnittligt med samt åker på chartersemester till Medelhavet en gång om året innebära ökade kostnader med 7 200 kronor per år.

Det är ingen hejd på skatteförslagen som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var för sig för fram. Skattehöjningspolitiken har samtidigt några gemensamma nämnare – den riktar sig mot unga människor och vanligt folk. Om det blir dyrare att anställa unga kommer naturligtvis färre att använda sig av den möjligheten. Oppositionspartierna vill också trappa ned eller rentav avskaffa samtliga jobbskatteavdrag. När det blir mindre lönsamt att arbete kommer färre att göra det. Att alla dem som sätter sig i bilen och varje morgon kör till jobbet ska straffas med mindre i lönekuvertet och höjda bensinskatter skapar inga nya jobb. Tvärtom så försvårar det i vardagen för alla som vill arbeta och göra rätt för sig.

Sverige är ett land med långa avstånd och stor glesbygd där många människor lever och arbetar. Med lastbilskatt och gödselskatt minskar marginalerna för människor som lever utanför de stora städerna när allt som kräver transporter går upp i pris. Bröd, smör och ost blir dyrare för alla oss som konsumenter i livsmedelsbutiken när lastbilsskatten ökar.

Vid besöket på det lokala gatuköket kommer också hamburgerkvällen för familjen att bli föremål för prisökningar på grund av förslaget från det största oppositionspartiet om den fördubblade restaurangmomsen. Och skattehöjningarna stannar inte där. För barnfamiljen som ser framåt emot charterresan till Turkiet väntar en fördyring med 5000 kronor för flygbiljetterna då Miljöpartiet tycker att det är en god ide att inför en flygskatt.

Socialdemokraterna tycker det är häftigt att betala skatt. Vi kan lugnt räkna med riktigt häftiga skattehöjningar för vanligt folk om de rödgröna vinner makten.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot Östergötlands län

Socialförsäkringsutskottet/Finansutskottet

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län
Skatteutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s