Världens topp tre av högsta skattetryck inte nog för MP

Corren 2012-08-23.

Ulf Flodin (MP) hyllar oförblommat krav på höjda skatter (17/8). När det krisande Europa med fasa ser hur skattehöljningar tvingas på människorna i länder med osunda statsfinanser, så låter Flodin påskina att vårt land med välskötta statsfinanser mår bäst av att tvinga på folket ytterligare skattebörda. Trots alliansregeringen reformer har vi lyckats lämna världens högsta skattetryck för att bara vara bland de högsta även för vanligt folk, menar Flodin att vi alla skulle må bättre om vi återgick till den gamla ordningen som bäst i klassen på att pungslå befolkningens egna inkomster. Detta tankegods inte bara är nationalekonomiskt fel utan också direkt fientligt mot folks möjligheter till visst sunt oberoende av klåfingriga politikers vilja att överta deras egenmakt i vardagen.

Nobels ekonomipristagare Milton Friedman gjorde beräkningar av att ett skattetryck på över 1/3 av enskilda inkomster var en nationalekonomisk förlustaffär. Detta för att kontraproduktiv skatteplanering då sätter fart, för att accelererar allt fortare i takt med än mer ökat uttag. Vi bör av solidariska skäl ändå acceptera att en skattesats över den kommunala nivån på drygt 30%. Efter alliansregeringens fyra jobbskatteavdrag och sänkt pensionärsskatt i tre steg befinner vi oss likväl på en skattekvot idag som är 46%. Att höja, istället för en ambition att fortsatt sänka denna, skulle få förödande konsekvenser för svenskarnas skattemoral och därmed för det offentligas samlade intäkter. Skatteverket har just rapporterat att svenskarnas skattemoral ökat väsentligt under de senaste 6 åren, och konstaterat att detta är en följd av den förda politiken som tyvärr mött högljutt motstånd från oppositionen.

Resultatet av konsekventa skattesänkningar från statens sida, parat med nödvändiga reformer för bättre kostnadskontroll än tidigare över statens utgifter, har lett till att vi nu har mer resurser att genomföra ytterligare reformer inom välfärdens kärna. Detta, Ulf Flodin, är en politik för hållbar tillväxt som kan utveckla den gemensamma välfärden – inte tvingas att montera ner den när staten drabbas leds mot budgetunderskott såsom en ansvarslös skattehöjarpolitik ofelbart kommer att medföra.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot
Socialförsäkrings- och Finansutskotten

Modernare samhälle kräver högre skatter – Ulf Flodin

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s