Andersson (S) vill tillbaka till hög sjukfrånvaro

Johan Andersson (S) vill ha ett mer sammanhållet samhälle, där alla delar på riskerna och tecknar sociala försäkringar tillsammans. För att nå detta önskar Andersson (S) höja taket i sjukförsäkringen men lämnar ingen vidare beskrivning av hur mycket detta skulle kosta eller vilken grupp som skulle gynnas mest av en sådan höjning.

En genomläsning av Socialdemokraternas förslag i deras senaste vårbudget ger inte heller särskilt mycket mer information. Även här nämns nämligen mycket lite om sjukförsäkringen och man får därför göra egna antaganden om att deras tidigare förslag ligger fast; höjt tak i sjukförsäkringen från dagens 7,5 prisbasbelopp till succesivt 10, höja ersättningsnivån under hela sjukskrivningstiden samt en slopad bortre tidsgräns. Förslag som skulle tvinga oss tillbaka till de gamla sjukförsäkrinsgreglerna som gav oss Europas högsta sjukfrånvaro.

En höjning av det slag som Andersson (S) skriver om skulle innebära kostnader på ungefär 1,3 miljarder kronor årligen och framför allt minst gynna kvinnor. Det är nämligen en större andel män än kvinnor som har höga årslöner och är därför de som skulle gynnas mest av en takhöjning. År 2010 hade ungefär en tredjedel av alla arbetande en årslön som översteg 7,5 prisbasbelopp (26 500 kr/månad). Detta år hade omkring 41 procent av männen en inkomst som översteg detta medan endast 21 procent av kvinnorna tjänade så pass mycket att de skulle beröras.

Vi moderater fokuserar istället på en arbetslinje som stärker både mäns och kvinnors ställning på arbetsmarknaden samt en sjukförsäkring som inte låser fast människor i långa passiva sjukskrivningar. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning men den som har arbetsförmåga måste kunna få hjälp och stöd att komma tillbaka i arbete igen. Före valet 2006 hade vi världens mest sjukfrånvarande befolkning samtidigt som vi hade en av världens friskaste människor, det kan vi inte gå tillbaka till. Vi vill istället ha en sjukförsäkring som fungerar och håller över tiden.

FINN BENGTSSON (M)
Riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet

Johans Andersson (S) insändare i Folkbladet 30 augusti

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s