De allra flesta är ute på arbetsmarknaden

Landskrona Posten 2012-09-11

Svar till signaturen ”en kraftigt missnöjd billesholmare” och rubriken ”Omänsklig behandling av svårt sjuka”, 31/8. När alliansen förändrade sjukförsäkringen och införde rehabiliteringskedjan genomfördes den största satsning som gjorts på rehabilitering i modern tid. Nu har vi en sjukförsäkring som genom tidiga insatser, behandling och samverkan, bidrar till att sjukskrivna kan gå tillbaka till jobbet.

Utanförskapet på grund av sjukfrånvaro har efter reformen minskat med 200 000 personer och över 20 000 förtidspensionärer har anmält att de har börjat jobba. 97 procent av dem som ansöker om sjukpenning får den också beviljad redan i samband med Försäkringskassans första prövning. Något som visar att nästan alla beviljas den ersättning de ansöker om och att Försäkringskassan endast i ett litet antal fall gör bedömningen att man inte har en nedsatt arbetsförmåga eller att man saknar sjukpenninggrundande inkomst.

Det är också så att det finns en regel som gör att om det bedöms som oskäligt att en person behöver lämna sjukförsäkringen får denne fortsätta att vara sjukskriven också efter den bortre tidsgränsen. För dem med allvarliga sjukdomar och skador och de som skulle kunna få sin sjukdom eller skada förvärrad genom att delta i arbetslivsinriktad rehabilitering har det alltid funnits undantag och de har rätt till ersättning från sjukförsäkringen. En ny rapport från försäkringskassan visar dessutom att merparten av de som lämnade sjukförsäkringen första halvåret 2010 hade inkomst från arbete redan under samma år. Att de förmodligen skulle leva på försörjningsstöd är således inte sant utan de allra flesta är ute på arbetsmarknaden. Genom att fler deltar i  arbetsgemenskapen får vi också utrymme för ökade satsningarpå stödet till dem som drabbats av sjukdom eller funktionsnedsättning. Sedan återstår det alltid förbättringsåtgärder vilket vi ständigt arbetar med att se över. Detta sker bland annat i den pågående parlamentariska socialförsäkringsutredningen som ska nå fram till hur vi får långsiktiga och stabila socialförsäkringar även i framtiden.

Gunnar Axén (M)
Ordförande i socialförsäkringsutskottet

Mikael Cederbratt (M)
Lars Arne Staxäng (M)
Finn Bengtsson (M)
Saila Quicklund (M)
Gunilla Nordgren (M)
Eva Lohman (M)
Moderata riksdagsledamöter i socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s