S-politik hotar ungas möjligheter till arbete

Linköpings Tidning 2012-10-03

För unga människor kan vägen fram till ett första arbete vara lång och hindren många. Därför är det viktigt att sänka trösklarna för unga in på arbetsmarknaden. I årets budgetproposition har Alliansen valt att satsa extra mycket på att skapa fler jobb för unga. Genom en ansvarsfull ekonomisk politik kan vi nu satsa på ett särskilt jobbpaket, fortsätta satsningarna på att minska företagens kostnader och gå fram med långsiktiga infrastruktursatsningar.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är ett allvarligt problem och har varit hög sedan 90-talet. Några grundläggande orsaker har varit brister i utbildningssystemet och alltför höga trösklar mellan skola och arbetsmarknad. Tack vare Moderaternas och Alliansens ansvarsfulla ekonomiska politik har Sverige, till skillnad från många av våra europeiska grannländer, möjlighet att bemöta dessa problem med reformer istället för att tvingas till besparingar.

Inom kort presenterar Socialdemokraterna sin skuggbudget. Det framgår redan nu att flera av Socialdemokraternas förslag kommer att höja trösklarna in på arbetsmarknaden just för de grupper som istället behöver särskilt stöd. Flera av de satsningar som alliansregeringen gjort och som inneburit att fler idag har ett arbete att gå till, vill Socialdemokraterna ta bort.

Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. En åtgärd som riskerar att sända ut tusentals ungdomar i arbetslöshet. Socialdemokraterna vill också stoppa reformen med sänkt restaurangmoms. Att stimulera restaurang- och cateringbranschen till att skapa fler arbetstillfällen är en av flera viktiga delar i en samlad politik för att öka unga människors chanser till jobb. Var tredje anställd inom dessa branscher är under 25 år och det är för många det första viktiga steget in på arbetsmarknaden.

Moderaterna och Alliansen tar ansvar för ungas jobb med en aktiv arbetsmarknadspolitik. Med riktade åtgärder och långsiktiga satsningar sänker vi trösklarna till arbetsmarknaden och ökar ungas chanser att få jobb. Mot detta står en socialdemokratisk politik som fortfarande prioriterar bidrag framför arbete. Vi kommer därför att fortsätta kampen mot utanförskap och för fler människor i arbete. Inte minst gäller detta alla unga i Linköping som vill ha ett jobb och egenförsörjning.

Finn Bengtsson (M), riksdagsledamot från Östergötland
Stefan Erikson (M), kretsordförande Moderaterna i Linköping

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s