Mer vänsterpolitik med Löfven

NT 2012-10-10.

Socialdemokraternas budget harudden riktad mot näringslivet, vilket skulle leda till ökad arbetslöshet om de fick chansen att regera. Det skriver Andreas Norlén (M), Mathias Sundin (FP), Staffan Danielsson (C), Yvonne Andersson (KD), Finn Bengtsson (M), Gunnar Axén (M) och Betty Malmberg (M).

Socialdemokraterna presenterade nyligen sin budgetmotion för nästa år, men den som väntade sig att Stefan Löfven skulle gå mot mitten hade anledning att bli förvånad. I stället är det mer vänsterpolitik än förut. Sahlin föreslog skattehöjningar på 16 miljarder kronor, Juholt ökade till 22 miljarder, men Löfven slår dem båda och vill höja skatter med 30 miljarder.

Budgetförslaget innehåller nästan ingenting av det som Löfven talat om: jobb, näringsliv och tillväxt. Fokus är tvärtom höjda skatter, främst för företagen, och höjda bidrag till dem som inte arbetar. Det är inte en ansvarsfull väg framåt för Sverige. Det är inte en budget som skapar förutsättningar för nya jobb och tillväxt. Löfven har jobbat hårt sedan han valdes för att bygga upp ett förtroende som en mittenpolitiker, som någon som förstår företagens villkor, som någon som vet hur man skapar jobb. Allt detta raserades i ett slag genom hans budgetmotion. Han står längre till vänster än Juholt.

Socialdemokraternas budget har udden riktad mot näringslivet, vilket skulle leda till ökad arbetslöshet om de fick chansen att regera. S nedmonterar försättningarna för att fler människor ska komma i arbete, i synnerhet unga människor som kan ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

S halverar rut-avdraget, fördubblar arbetsgivargiften för unga under 26 år och fördubblar restaurangmomsen. Det här är tre åtgärder som med kirurgisk precision slår mot jobb som behövs för att unga ska ha bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. En tredjedel av alla som jobbar på restaurang är unga och sådana jobb är en viktig väg in på arbetsmarknaden för många unga. Också rut-jobben sänker trösklarna till arbetsmarknaden. Detta är en ekvation som inte går ihop. Färre kan inte försörja fler. Samtidigt ställer S ut opportunistiska löftentill deltagarna i sysselsättningsfasen av jobb- och utvecklingsgarantin (Fas 3). S kräver att åtgärderna ska omvandlas till riktiga arbeten, utan att förklara hur det ska gå till.

Det står klart att Socialdemokraterna fortfarande inte kan ta ansvar för Sverige, vare sig när det gäller ekonomisk politik eller genom att presentera ett trovärdigt regeringsalternativ. Alliansen står enig och stark mot den splittrade oppositionen, som det enda politiska alternativ som kan styra landet.

ANDREAS NORLÉN (M)
MATHIAS SUNDIN (FP)
STAFFAN DANIELSSON (C)
YVONNE ANDERSSON (KD)
FINN BENGTSSON (M)
GUNNAR AXÉN (M)
BETTY MALMBERG (M)
riksdagsledamöter Östergötland

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s