Skatten är redan sänkt tre gånger

Corren 2012-10-13.

På debatt- och insändarsidorna målas det alltför ofta upp bilder av det svenska pensionssystemet som inte stämmer med verkligheten, så även i Inge Edmans insändare den 10 oktober. Detta skapar onödig oro och det är därför viktigt att reda ut hur systemet faktiskt fungerar.

Sverige har idag ett av världens mest stabila pensionssystem som låter pensionärerna få del av reala höjningar när ekonomin väl tillåter. Något som inte var möjligt med det gamla systemet. Högre tillväxt ger också högre pensioner, därav den starka kopplingen till läget på arbetsmarknaden. Det är nämligen de som arbetar idag som betalar för dagens pensionärer och det är därför viktigt att få fler i arbete.

Det är helt sant, som Edman skriver, att vi inte ser något egenvärde i att pension och förvärvsinkomst beskattas olika. Det har mer handlat om att minska arbetslösheten och göra det mer lönsamt att arbeta. Sedan år 2006 har dock Alliansregeringen redan hunnit sänka skatten för landets pensionärer tre gånger och kommer från och med nästa år att sänka den ytterligare en fjärde gång. Här är också värt att nämna att Socialdemokraterna aldrig sänkte skatten på pension under sina tolv år vid makten.

Vår ambition kommer fortsättningsvis att vara att det ska löna sig att arbeta men att det samtidigt även måste löna sig att ha arbetat. Detta uppnår vi genom en stark arbetslinje, ansvar för ekonomin och rätt prioriteringar. Vi ser till att investera och satsa under tider då vi har råd att göra så. Endast genom att ta ett sådant ansvar klarar vi av kristider och undviker att lämna över stora skuldberg till våra nästa generationer.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet

Klicka på länken nedan för att läsa Inge Edmans insändare på Östgöta Correspondentens hemsida:
http://www.corren.se/asikter/ordet-fritt/artikel.aspx?articleId=6182233

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s