Fakta om pension

Folkbladet 2012-11-08

Sven Bergqvist tar (16/10) upp det svenska pensionssystemet och menar att skattesänkningarna för landets pensionärer är för låga. Bergqvist tar även upp den tidigare överföringen av 258 miljarder kronor från ålderspensionssystemet men missar här, som så många före honom, ett par viktiga punkter. Dessa måste nu förtydligas.

Vad gäller överföringen av pengar från det tidigare systemet så ingick en gång i tiden förtidspensionerna, idag kallat sjuk- och aktivitetsersättning, i ålderspensionssystemet. När sedan staten, sjukförsäkringssystemet, tog över ansvaret för förtidspensionerna år 2003 överfördes 258 miljarder kronor från pensionssystemet till statsbudgeten. En naturlig utveckling då pengarna följde med den grupp som de var avsedda för, i detta fall förtidspensionärerna. Därför är det svårt att hävda att pengarna ska betalas tillbaka då förtidspensionärerna inte längre ingår i nuvarande pensionssystem.

När det sedan kommer till skattesystemet så har Alliansregeringen sedan 2006 fokuserat på att få fler i arbete genom en rad olika insatser. Detta ger nämligen både högre tillväxt men också högre pensioner då utbetald inkomstpension och intjänad pensionsrätt följer löneutvecklingen. Alliansen har därför infört skattelättnader för dem som arbetar för att göra det mer lönsamt att arbeta. När fler arbetar och betalar skatt så blir det svenska pensionssystemet starkare vilket i förlängningen också ger högre pension. Med större skatteintäkter kan vi även förstärka välfärden, till exempel äldreomsorgen och sjukvård.

Till skillnad mot Socialdemokraterna, som aldrig sänkte skatten på pension under sina 12 år vid makten, så har Alliansregeringen redan hunnit sänka skatten för landets pensionärer tre gånger sedan 2006 och till årsskiftet kommer dessutom en fjärde sänkning. Därtill höjs även bostadstillägget för ogifta pensionärer vilket ger mer pengar över i plånboken för de ekonomiskt mest utsatta. Medan andra länder tvingas till skattehöjningar och neddragningar i välfärden så har vi möjlighet att än en gång sänka skatten för våra pensionärer.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot från Östergötland
Socialförsäkringsutskottet

Klicka på länken nedan för att läsa Sven Bergqvist insändare i Folkbladet:
http://www.folkbladet.se/opinion/insandare/default.aspx?articleid=6191322

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s