Finn i debatt med PRO om skattesänkningar på pension

Den 3 decmber arrangerade PRO debatter runt om i landet om skatten på pension. Finn Bengtsson (M) var en av de riksdagsledamöter som deltog i debatten som hölls i Linköping.

Klicka här för att se hela debatten på svt.se

Det svenska pensionssystemet och pensionernas storlek är beroende av hur många som arbetar och betalar skatt. En ekvation som av naturliga skäl har påverkats negativt av finanskrisen. I jämförelser med andra europeiska länder har Sverige klarat sig relativt väl, men som en liten öppen ekonomi är vi självfallet inte helt oberörda.

För att pensionssystemet inte ska betala ut högre pensioner än vad systemet kan bära så finns en inbyggd automatisk balansering, vilken förhindrar att ett skuldberg efterlämnas till kommande generationer. Denna funktion utgör en viktig del i pensionssystemet och det är viktigt att understryka att såväl Alliansen som Socialdemokraterna står bakom den. När den ekonomiska krisens effekter började synas på arbetsmarknaden trädde balanseringen in och omräkningen av pensionerna minskades. Effekten av detta har dock reducerats kraftigt genom Alliansregeringens insatser i form av bland annat skattesänkningar på pension samt höjt bostadstillägg för ogifta pensionärer.

Det har väl inte undgått någon att det råder oroliga tider i vår omvärld, där flera länder tvingas till både skattehöjningar och neddragningar i välfärden, men tack vare en ansvarsfull Alliansregering har vi ändå möjlighet att nu till årsskiftet både sänka skatten på pension för fjärde gången samt höja bostadstillägget för ogifta pensionärer. Till detta kommer även en höjning av inkomstpensionen på 4,1 % och garantipensionen, som följer prisindex, höjs med 1,1 %. För inkomstpensionens del så är detta den högsta reala ökningen någonsin.

En genomsnittlig pensionär med inkomstpension får därmed 6 600 kronor mer i plånboken under 2013 tack vare skattesänkning och inkomstpensionshöjning. Och en genomsnittlig ogift pensionär med endast garantipension får 3 650 kronor mer nästa år som följd av skattesänkning, höjt bostadstillägg och garantipensionshöjning.

Pensionssystemets starka koppling till arbetsmarknaden har gjort att Alliansens satsningar på att få fler i arbete även har gynnat dagens pensionärer. När fler arbetar och betalar skatt så kan fler stå på egna ben och det svenska pensionssystemet blir starkare vilket i förlängningen också ger högre pension. Med större skatteintäkter kan vi även förstärka välfärden, till exempel äldreomsorgen och sjukvård.

När andra länder idag tvingas till åtstramningar för att få ordning på sina ekonomier, så har vi istället möjligheter att satsa för framtiden; jobben, välfärden och Sveriges konkurrenskraft. Trots det kan jag ändå förstå att man kan känna oro under tider som dessa men genom regeringens ansvar för ekonomin, en stark arbetslinje och väl avvägda prioriteringar kommer vi att fortsätta minska effekterna av den internationella finansiella krisen och samtidigt skapa möjligheter att stärka äldres ekonomiska ställning och villkor i samhället. Sverige ska vara ett bra land att leva och åldras i och det kommer Nya Moderaterna fortsätta arbeta för att uppfylla.

Finn Bengtsson (M)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s