Alliansen sänker skatten på pension för fjärde gången

Södermanlands Nyheter 2012-12-19

På debatt- och insändarsidorna målas det alltför ofta upp bilder av det svenska pensionssystemet som inte riktigt stämmer med verkligheten, så även i Margaretha Bergs och Mayvor Lundbergs insändare den 3 december. Detta skapar onödig oro och det är därför viktigt att reda ut hur systemet faktiskt fungerar.

Sverige har idag ett av världens mest stabila pensionssystem som låter pensionärerna få del av reala höjningar när ekonomin väl tillåter. Något som inte var möjligt med det gamla systemet. Det gamla ATP-systemet var nämligen dåligt anpassat till den ökande livslängden och den samhällsekonomiska utvecklingen. Idag är pensionssystem beroende av hur många som arbetar och betalar skatt. En ekvation som av naturliga skäl har påverkats negativt av finanskrisen.

För att pensionssystemet inte ska betala ut högre pensioner än vad systemet kan bära så finns en inbyggd automatisk balansering, vilken förhindrar att ett skuldberg efterlämnas till kommande generationer. Denna funktion utgör en viktig del i pensionssystemet och både Alliansen som Socialdemokraterna står bakom den. När den ekonomiska krisens effekter började synas på arbetsmarknaden trädde balanseringen in och omräkningen av pensionerna minskades. Effekten av detta har dock reducerats kraftigt genom Alliansregeringens insatser i form av bland annat skattesänkningar på pension samt höjt bostadstillägg för ogifta pensionärer.

Eftersom dagens pensioner betalas av dem som arbetar idag så stämmer det inte riktigt att pensionen kan ses som uppskjuten lön. Detta förklarar dock varför satsningar på arbetslinjen är så viktiga. När fler arbetar och betalar skatt så kan fler stå på egna ben och det svenska pensionssystemet blir starkare vilket i förlängningen också ger högre pension. Med större skatteintäkter kan vi även förstärka välfärden, till exempel äldreomsorgen och sjukvård.

Till årsskiftet sänker Alliansen skatten på pension för fjärde gången. Till detta kommer även ett höjt bostadstillägg för ogifta pensionärer, en höjning av inkomstpensionen på 4,1 % och garantipensionen, som följer prisindex, höjs med 1,1 %. För inkomstpensionens del så är detta den högsta reala ökningen någonsin. En genomsnittlig pensionär med inkomstpension får därmed 6 600 kronor mer i plånboken under 2013 och en genomsnittlig ogift pensionär med endast garantipension får 3 650 kronor mer nästa år.

Vi kan förstå att man kan känna oro under dessa tider men genom regeringens ansvar för ekonomin, en stark arbetslinje och väl avvägda prioriteringar kommer vi att fortsätta minska effekterna av den internationella finansiella krisen och samtidigt skapa möjligheter att stärka äldres ekonomiska ställning och villkor i samhället. Sverige ska vara ett bra land att leva och åldras i och det kommer vi fortsätta arbeta för att uppfylla.

Peder Wachtmeister (M)
Riksdagsledamot i finansutskottet

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot i socialförsärkingsutskottet

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s