Varför säger V och S nej till jobb?

Folkbladet 2012-12-19

RUT-avdraget är en viktig del i arbetet med att skapa förutsättningar för fler jobb i den växande tjänstesektorn. Det är en reform för ökad sysselsättning och ett minskat utanförskap. Tyvärr är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i olika grad motståndare till den brett uppskattade skattereformen. Trots att RUT-avdraget genererar fler jobb och minskar utanförskapet markerar partierna fortsatt motstånd. Frågan är varför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill halvera eller helt ta bort en reform som tydligt leder till fler nya jobb?

En politik som syftar till att skapa utrymme för fler jobb och ökad sysselsättning måste – i konkret handling – bäras upp av en insikt om att alla jobb behövs. Istället för en selektiv utgångspunkt där vissa jobb sorteras ut, behöver Sverige en politik som ser och inkluderar alla jobb. Med fler i arbete stärks inte bara den enskilde utan hela samhället.

RUT-avdraget spelar en viktig roll.Finansdepartementet bedömer att RUT-avdraget ökar sysselsättningen på den vita marknaden med cirka 24 000 personer på lång sikt. I detta ingår att sysselsättningen ökar med cirka 2 000 personer genom att svarta jobb blir vita. Med RUT-avdraget har det dessutom blivit enklare för många familjer och äldre att få vardagspusslet att gå ihop.

Socialdemokrater och Vänsterpartiet har i motioner i riksdagen markerat motstånd mot RUT-avdraget genom att föreslå en halvering respektive ett avskaffande av avdraget. Det är anmärkningsvärt. Att rikta stöten mot RUT vore att direkt utmana alla de företag som tack vare avdraget getts möjlighet att växa och det vore ett slag mot alla de anställda som gått till en fast anställning med riktig lön, pensionspoäng och trygga anställningsförhållanden.
Inte minst skulle detta slå mot grupper som traditionellt står långt ifrån arbetsmarknaden. Skattereformens tidigare effekter visar tydligt att den särskilt har den gynnat kvinnor och utrikes födda.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet måste nu svara på hur många färre jobb en halvering eller avskaffande av RUT-avdraget medför? Och varför de två oppositionspartierna vill riva upp en reform som gör att fler – inte minst kvinnor – kommer in på arbetsmarknaden?

Vi moderater kan aldrig acceptera att (S) och (V) vill sätta stopp för den utveckling som RUT-avdraget medför i form av ett minskat utanförskap och fler i arbete.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot Socialförsäkringsutskottet

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Skatteutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s