Alliansen sänker skatten för alla i ett rättvist system

Östgöta Correspondenten 2012-12-31

En felaktighet blir inte rätt för att den sägs om igen. Nej, jobbskatteavdraget gynnar både arbetande och de som har arbetat. Dagens pensioner betalas av dem som arbetar idag. Dagens pensionärer betalade pension till förra generationens pensionärer. Vi som arbetar idag kommer att få våra pensioner betalade av våra barn när de arbetar. Så har systemet byggts upp för att vara långsiktigt hållbart, så att även våra barn och barnbarn idag kan räkna med en trygg pension i framtiden. Att genomföra reformer som detta, med brett politiskt stöd i riksdagen, är att ta politiskt ansvar på riktigt – PRO (19/12) och Bernt Gustafson (27/12).

Alliansen har infört skattesänkningar i fyra steg för såväl arbetande som pensionärer med dem med lägst inkomster i fokus. Sedan 2007 har de med lägst arbetsinkomster och lägst pensioner fått en hel månadsinkomst extra per år.

Om denna den ”trettonde” månadslönen, plus extra stöd till boendet, riktat till de sämst bemedlade i arbete eller i pension ses som något ovälkommet, ja, då visar man förakt för de ekonomiskt svagaste. Stora skattesänkningar för även välbeställda pensionärer idag äventyrar stabiliteten i systemet och morgondagens pensionärer, dvs. de som arbetar idag eller är barn, kan räkna med mindre pensionsinkomster än dagens pensionärer. Är det denna typ av rättvisa man vill uppnå genom att önska brandskatta de som arbetar idag eller kommer att göra det i morgon?

Höjd skatt på lönearbete när vi redan ligger i världstoppen i skatteligan är inte det sätt på vilket man solidariskt bygger ett land starkt. Att stegvis minska på skattebördan för såväl arbetande som pensionärer med fokus på dem som har det sämst ställt är däremot en solidarisk handling som gynnar alla på ett rättvist sätt. En annan syn på rättvisa har ett pris, ett pris som i så fall får betalas av dem som är mest ekonomiskt utsatta idag. I min värld är detta vare sig rättvist eller solidariskt tänkt.

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M)
Ledamot i Socialförsäkringsutskottet

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s