Skatten har sänkts tre gånger för pensionärer

Norrköpings Tidningar 2013-01-02

I en insändare den 10 december kräver Olle Beng mfl från PRO Östergötland att vi riksdagsledamöter från Östergötland ser över skattesystemet och utjämnar skatteskillnaderna för pensionärer och förvärvsarbetande. De målar även upp en bild av att skatten skulle ha höjts för landets pensionärer när så inte alls är fallet.

När alliansregeringen bildades år 2006 var den allra viktigaste uppgiften att skapa nya jobb. Så gott som alla ekonomiska åtgärder som regeringen har genomfört har haft detta mål för ögonen. En av de viktigaste åtgärderna har varit jobbskatteavdraget som har gjort det mer lönsamt att arbeta och som har haft märkbar effekt på arbetsmarknaden. När fler arbetar och betalar skatt så innebär det att fler kan stå på egna ben och det svenska pensionssystemet blir starkare vilket i förlängningen också ger högre pension. Med större skatteintäkter kan vi även förstärka välfärden, till exempel äldreomsorgen och sjukvård.

Visst har Alliansregeringen sänkt skatten på inkomster från arbete men vi har även sänkt den för pensionärer, hittills tre gånger. Märk då väl att Socialdemokraterna under sina 12 år vid makten aldrig sänkte skatten på pension. Till årsskiftet kommer även Alliansens fjärde skattesänkning på pension. Till detta kommer även ett höjt bostadstillägg för ogifta pensionärer, en höjning av inkomstpensionen på 4,1 % och garantipensionen, som följer prisindex, höjs med 1,1 %. För inkomstpensionens del så är detta den högsta reala ökningen någonsin. En genomsnittlig pensionär med inkomstpension får därmed 6 600 kronor mer i plånboken under 2013 och en genomsnittlig ogift pensionär med endast garantipension får 3 650 kronor mer nästa år.

Sveriges pensionärer har alltså inte fått höjd skatt utan istället fått den sänkt, snart fyra gånger. Vi ser dock inget egenvärde i att pension och förvärvsinkomst beskattas olika och över tid ska skillnaden i beskattning minska. I Sverige ska det löna sig att arbeta men det ska även löna sig att ha arbetat.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s