Alla måste få en andra chans

Eskilstuna Kuriren 2013-01-11

Under en alltför lång tid har Sverige haft en av världens mest sjukfrånvarande befolkning, samtidigt som vi också har haft en av världens friskaste befolkningar. Så såg nämligen verkligheten ut fram till 2006. Många kunde gå sjukskrivna i åratal utan en enda kontakt med Försäkringskassan. En farlig och negativ utveckling som spelade med människors liv. Genom sjukförsäkringsreformen bröt Alliansregeringen denna trend och gav människor en chans att ta sig tillbaka till arbetslivet igen.

Att drabbas av en sjukdom eller skada någon gång i livet ska inte behöva innebära en automatisk förtidspension för resten av livet. Människor måste kunna få en andra chans. Med en lång sjukfrånvaro ökar även risken för följdsjukdomar så som depression, social isolering och förlorat självförtroende. Det är därför viktigt att kunna fånga upp människor tidigt och erbjuda dem som har arbetsförmåga stöd och hjälp att komma tillbaka i arbete och dem som är skadade eller sjuka och inte kan arbeta sjukersättning, vård och rehabilitering.

Den nya sjukförsäkringen erbjuder flera möjligheter att närma sig arbetsmarknaden igen, något som har gett många en helt ny levnadsglädje när de upptäcker att det finns arbetsformer som kan anpassas efter deras egna förmåga. Av dem som lämnar sjukförsäkringen är omkring 10 procent i jobb efter ett halvår, vilket är en bra siffra. Här har nämligen många varit borta från arbetsmarknaden under en lång tid och varje enskild person som tagit ett steg närmare arbetsmarknaden är en stor framgång.

Sjukförsäkringsreformen har varit framgångsrik och bidragit till att människor återgått i arbete eller tagit ett steg närmare arbetsmarknaden. Vi är dock väl medvetna om att en reform sällan är så pass välutvecklad direkt att den aldrig behöver förbättras och därför stannar inte heller vi upp och nöjer oss utan ser hela tiden till att följa samhällets behov för att på bästa sätt utveckla våra insatser och då även denna reform.

Med Alliansregeringens politik synliggörs människor och de erbjuds en möjlighet att stå på egna ben. Människor måste kunna erbjudas fler chanser att närma sig ett eget arbete och genom anpassad hjälp och stöd kan då fler byta ett liv i utanförskap mot ett liv i arbetsgemenskap. En vinst både för den enskilde och för samhället.

Peder Wachtmeister (M)
Riksdagsledamot i finansutskottet

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s