Regeringen satsar offensivt mot krisen

Östgota Correspondenten 2013-01-17

Sverige står inför stora utmaningar 2013. Skuldkrisen fortsätter i Europa och osäkerheten kring USA:s offentliga finanser oroar världsekonomin. Under hösten har en vikande internationell efterfrågan slagit hårt mot svensk exportindustri och Östergötland är ett av de värst drabbade länen.

Karl-Petter Thorwaldsson (LO) m.fl. påstår i en artikel (11/1) att regeringen i detta läge driver en passiv politik. Detta stämmer inte. När andra länder står inför nedskärningar som slår mot jobb och välfärd investerar Sverige för framtiden.

Regeringen har lagt en stark och offensiv investeringsbudget för 2013 som dämpar krisens effekter och stärker förutsättningarna för en återhämtning och med nya jobbskapande åtgärder. Vi skjuter in energi i ekonomin och gör viktiga investeringar i infrastruktur, forskning, innovation och företagande för att långsiktigt stärka konkurrenskraften och värna jobben.

Dessutom satsar regeringen 8 miljarder kronor på ett ungdomspaket. I paketet ingår fler nystartsjobb, satsningar på lärlings- och yrkesutbildningar, fler platser på yrkeshögskolan, universitet och högskolor. Vi arbetar tillsammans med fack och arbetsgivare i jobbpakten för att förbättra möjligheterna för fler unga och andra grupper som har det svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Därutöver satsar regeringen drygt 2 miljarder på att för att förhindra och bryta långtidsarbetslösheten med bland annat praktikplatser och subventionerade anställningar.

Genom stärkt konkurrenskraft och investeringar för framtiden utvecklar vi den svenska arbetsmarknaden och skapar fler jobb för framtiden. Tack vare starka offentliga finanser har regeringen handlingsutrymme att vidta ytter­ligare åtgärder, ifall läget skulle försämras betydligt. Så försvarar vi jobben i ett krisande Europa.

Hillevi Engström (M)
Arbetsmarknadsminister

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s