Alliansen bröt en farlig sjuktrend

Folkbladet 2013-01-18

Idag är det en självklarhet att alla som vill och kan arbeta också ska få en möjlighet att göra det men så har det inte alltid varit i Sverige. För inte så länge sedan var det inte ovanligt att människor som en gång sjukskrivits kunde gå i flera år utan någon som helst kontakt med Försäkringskassan. Efter det första året som sjukskriven sattes det nämligen i system att erbjuda förtidspension, en använd metod av den då sittande regeringen som en lösning på det akuta problemet med stigande sjukfrånvaro i landet. Detta var verkligheten under Socialdemokraternas tid vid makten.

Eftersom vi har svårt att se fördelarna med denna metod, och hur människor skulle tänkas bli friskare av att lämnas i långa passiva sjukskrivningar, såg Alliansen till att reformera sjukförsäkringen så att inte fler människor placerades i skymundan och glömdes bort. Genom sjukförsäkringsreformen bröt med andra ord Alliansregeringen en negativ och farlig trend i Sverige som spelade med människors liv.

Den nuvarande sjukförsäkringen erbjuder istället flera möjligheter till att närma sig arbetsmarknaden igen, något som har gett många en helt ny levnadsglädje när de upptäcker att det finns arbetsformer som kan anpassas efter deras egna förmåga. Många har varit borta från arbetsmarknaden under en lång tid och varje enskild person som tagit ett steg närmare arbetsmarknaden är en stor framgång.

Sjukförsäkringsreformen har varit framgångsrik och bidragit till att människor återgått i arbete eller tagit ett steg närmare arbetsmarknaden. Vi är dock väl medvetna om att en reform sällan är så välutvecklad direkt att den aldrig behöver förbättras och därför stannar vi inte upp och nöjer oss utan ser hela tiden till att följa samhällets behov för att på bästa sätt utveckla våra insatser och då även denna reform.

Med Alliansregeringens politik synliggörs människor och de erbjuds en möjlighet att stå på egna ben. Människor måste kunna erbjudas fler chanser att närma sig ett eget arbete och genom anpassad hjälp och stöd kan fler byta ett liv i utanförskap mot ett liv i arbetsgemenskap. En vinst både för den enskilde och för samhället.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet
Ledamot i Parlamentariska socialförsäkringsutredningen

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s