Hur får de som står längst från arbetsmarknaden anställning

På måndag den 28 januari besökte riksdagsledamöterna Katarina Brännström (M) från arbetsmarknadsutskottet, Finn Bengtsson (M) från socialförsäkringsutskottet, samt Betty Malmberg (M) från utbildningsutskottet, Arbetsförmedlingen i Linköping för en diskussion om hur de som står längst från arbetsmarknaden kan närma sig anställning. Med på mötet medverkade flera representanter från olika arbetsområden på Arbetsförmedlingen Linköping samt deras nya chef, Peter Holmsten. Efter detta möte begavs sig riksdagsledamöterna, tillsammans med Peter Holmsten, ut för att besöka två arbetsgivare i Linköping som är vana vid att anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, bland annat nyanlända och ungdomar. Besöken genomfördes på McDonalds i Ryd där många ungdomar och nyanlända får anställningar, och därefter besöktes, tillsammans med borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt, Nettos Lager som anställer via instegsjobb och nystartsjobb.

Brännström, Bengtsson, och Malmberg genomförde dessa besök i skärningspunkten mellan arbetsmarknads-, social och utbildningspolitik, för att dra nytta av varandras erfarenheter i politikutvecklingsarbetet.

– Vi behöver fler företag som vågar anställa människor som står långt i från arbetsmarknaden. Vi i Alliansen har gjort flera satsningar för att minska trösklarna men det krävs också att arbetsgivare vågar tänka utanför boxen när de anställer. Därför ska det bli väldigt intressant att göra dessa företagsbesök för att lära oss om hur de tänker, säger Katarina Brännström.

 – Alla som vill och kan arbeta måste få en chans att göra så och därför har Alliansregeringen prioriterat att skapa nya vägar och möjligheter för dem som står längst från arbetsmarknaden att närma sig eget arbete. Här har exempelvis sjukförsäkringsreformen varit viktig genom att den numer erbjuder stöd och hjälp, för dem som orkar och kan, att komma tillbaka till arbete igen, något som har gett många en helt ny livsglädje när de upptäcker att det finns arbetsformer som kan anpassas efter deras egen förmåga, avslutar Finn Bengtsson.

Klicka på länken nedan för att läsa mer om besöken i Linköpings Tidning:
Långtidsarbetslösa i fokus – Linköpings Tidning 2013.01.29

Företag fick visa vägen – Linköpings Tidning 2013.01.29

Klicka här för att se ett reportage om besöket på McDonalds på Tv4 Nyheterna Linköping.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s