Granskning av Stasis verksamhet i Sverige på Linköpings universitet

Efter murens och Stasis nedläggning 1989 öppnades stora delar av dess arkiv upp. Här framkom skrämmande läsning om hur den hemliga säkerhetstjänsten infiltrerat folket genom infiltratörer som rekryterat med omänskliga hot inom de trängsta arbets-, vänskaps- och familjekretsarna. Stasis verksamhet begränsade sig inte bara till Östtyskland utan härjade i en lång rad andra länder, inte minst i Sverige. Få känner till att det faktiskt finns en DDR-samling på Linköpings universitet som avslöjar en del om hur man såg på svenskar och hur vi kunde duperas och värvas på olika sätt.

Under sommarmånaderna 2012 har en mängd ny fakta kring Stasis förmåga att infiltrera kyrklig verksamhet och universitetsverksamhet kommit till allmänhetens kännedom. Detta har bidragit till att två professorer, Anders Törnvall och Lennart Stenflo vid Linköpings universitet, agerat med förslag om att tillsätta en sanningskommission för att klargöra vilka personer som de facto kan ha varit inblandade. Riksdagsledamot Finn Bengtsson (M) har därför lämnat en riksdagsmotion med förslag om ett forskningsuppdrag till Linköpings universitet om Stasis verksamhet i Sverige och idag mötte Bengtsson upp professor Törnvall på Linköpings universitet för att visa upp den något okända DDR-samling som finns på ett av universitetets bibliotek.

– I förra veckan togs min motion upp i riksdagen där jag talade för den i kammardebatten. Tyvärr avslogs den vid omröstningen senare samma dag men detta hindrar inte mitt fortsatta mål att lyfta behovet av mer forskning här. Senare i vår planerar jag därför att hålla ett seminarium på temat för att uppmärksamma övriga ledamöter på problematiken, säger Finn Bengtsson (M).

Foto: F RoelFoto: F RoelFoto: F RoelFoto: F RoelFoto: F Roel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s