Forskning hamnar i papperskorgen

Östgöta Correspondenten 2013-03-05

Zarenoe och Falkhede (FP) är bra förkämpar för medicinsk forskning (Corren debatt 1/3). Men vackra visionerna och en stor ekonomiska satsning som alliansregeringen gör i forskningspropositionen räcker tyvärr inte. Ofta hamnar grus i maskineriet av helt andra skäl. Ett exempel från egen erfarenhet vid Universitetssjukhuset (US) visar på detta.

Depressionssjukdomar och självmord medför ofantligt mänskligt lidande och höga samhällskostnader. Den vetenskapliga utvecklingen inom psykiatrin kan motverka detta. Självmord är den vanligaste dödsorsaken mellan 18-45 år. En forskargrupp vid US har utvecklat en banbrytande metod för att bedöma risken för självmord, något som är erkänt svårt idag.

Som expert fick jag uppgiften att bedöma det vetenskapliga underlaget i syfte att överföra metoden i klinisk verksamhet. Samma uppdrag fick en extern expert med högsta internationella renommé. Oberoende av varandra kom vi fram till att metodens dokumentation höll och att överföra den till klinisk praxis var motiverad. En positiv bieffekt var att psykiatrin i Östergötland kunde hamna på kartan i psykiatriska kretsar.

Men våra expertutlåtanden överprövades av det s.k. ”metodrådet” i Landstinget. Man ansåg utan fackexpertis att underlaget inte höll måttet. Decenniers belagd forskning för klinisk nytta förpassades till papperskorgen. Varför? En repressiv maktutövning är min enda förklaring.

Exemplet är troligen inte unikt. Forskningsresultat med potential att omsättas i praktisk sjukvård får inte hindras genom att skadliga maktstrukturer kan avvisa fackkompetens. Patienterna betalar priset för detta, vilket bör ges Landstingets politiker tillkänna.

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M)
Överläkare och professor i psykiatrisk behandlingsforskning

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s