Sund konkurrens skapar kvalitet i välfärden

Svd Brännpunkt 2013-03-27

Rätten att själv få välja är en central komponent i ett demokratiskt samhälle. Inom välfärdssektorn innebär detta rätten att, så långt möjligt, såväl få välja vilken skola, vård och omsorg som man själv önskar som att själv få utföra denna typ servicetjänster om man har rätt kompetens för uppgiften. För den som vill utföra välfärdstjänster ska detta vara möjligt antingen som anställd i offentlig eller privat regi, eller som egen företagare.

Sund konkurrens om elevernas, patienternas och kundernas gunst sätter fokus på kvalitet. Målet blir att erbjuda tjänster med så hög kvalitet att tillräckligt många gör detta val. Vinst blir ett kvitto på att detta infriats, medan förlust visar på det motsatta och blir ett effektivt hinder för att kvalitetsförsämringar kan fortgå. Vinsten i välfärden är därför en sporre för kvalitetsutveckling, inte tvärtom, och till gagn för oss alla oavsett vilka val vi själva gör.

Bo Göransson och Anna Hedborg driver därför en märklig, men känd socialistisk, omvänd tes på SvD Brännpunkt 23/3. Den utgår från en udda rättvisetanke att om någon enda människa är beslutsoförmögen, ja då skapas rättvisa genom att ingen annan ges möjligheten att få välja. Med alla välfärdens tjänster i fokus för politikerstyrning framför människors egen rätt att få välja inom dessa områden målar man upp en socialistisk drömvärld för skattebetalarna. Budskapet är att skattepengarna ska slussas vidare till de av politikerna utsedda välfärdsverksamheterna under förutsättningen att dessa drivs i offentlig regi med ännu mera politikerstyrning. Argumentet är att endast så kan demokrati upprätthållas. Därmed påstås samtidigt att en privat sektor inom skola, vård och omsorg per definition är odemokratisk bara för att detta ger människor fritt val att såväl driva som konsumera sådan verksamhet.

Utan möjlighet till privata inslag så ökar kvaliteten på något oklart idealistiskt sätt av sig själv i Göransson/Hedborgs retorik. Men under exempelvis de år som Hedborg var minister på Socialdepartementet ökade antalet privata sjukförsäkringar, rimligen som en konsekvens av att den förda politiken medfört stora brister i den offentligdrivna vården?

Pratet om att vinster och avkastningar i privat driven välfärdssektor för bort resurser från det gemensamma åtagandet är en illusion man för fram för att tvinga på människor ökad politikerstyrning. Men om en privat driven välfärdsverksamhet, som håller hög kvalitet, ges till samma pris och väljs av många, både kan ge skatteintäkter till staten och viss utdelning till de investerare som trots allt satsat pengar på välfärdsverksamheter – vari ligger då det humanitära och demokratiska felet med detta? Tvärtom ökar en sådan ordning samhällets samlade satsningar på välfärden.

Under drygt 25 år har jag arbetat som löneanställd i offentligdriven vård och trivts hyfsat bra med detta. Men jag vet också att många av mina kollegor inte har gjort det och därför valt att etablera egna vårdverksamheter. Vi har inte för många utan snarare för få sådana möjligheter att kunna etablera och välja egen välfärdsverksamhet i Sverige jämfört med andra länder, och svenskarna är nu en gång inte stereotypa figurer allihop.

Politiker som vill enskilda människors väl sätter människors eget inflytande framför alternativet att flytta mer makt till politikerna. Politiker som vill enskilda människors väl låter människor välja själv i stället för att välja åt dem. Om möjligheten att göra egna val sviktar hos den enskilde, så har politikerna ett självklart ansvar att se till att goda välfärdsverksamheter med hög kvalitet finns tillgängliga för alla. Men även de svagaste i vårt samhälle har rätt att göra fria val utan att politiker tar ifrån dem denna möjlighet. Det är en av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle.

FINN BENGTSSON

riksdagsledamot (M) i socialförsäkringsutskottet, läkare och professor vid Linköpings universitetssjukhus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s