Sjöstedt hotar viktiga jobb med sin politik

Folkbladet 2013-04-03

När Vänsterpartiet talar om välfärd är de mer fokuserade på att detaljstyra företagen i branschen och förbjuda vinster än att se till det allra viktigaste, nämligen att Sverige håller en kvalitativ välfärd. Även i Jonas Sjöstedts debattartikel (25/3) upprepas ordet ”vinster” mångdubbelt fler gånger än ordet ”kvalitet”. Kan det vara så att denna hets på vinster har gjort att Vänsterpartiet har glömt bort vad som är viktigast för patienter, äldre, elever och deras anhöriga?

När du som förälder lämnar dina barn i skolan eller när du väljer vårdcentral eller äldreboende är det säkert inte frågan om företaget gör vinst eller ej som styr. Du vill veta att dina barn får en bra skolgång. Att dina föräldrar trivs med livet på äldre dagar eller att du själv får ett bra bemötande och blir behandlad med respekt. För att detta ska kunna fungera krävs att du har en möjlighet att välja bort de alternativ som inte uppfyller kraven.

För oss inom Alliansen är detta centralt. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att vi har en kvalitativ välfärd där vi alla kan välja vilken skola, vårdcentral eller äldreomsorg som vi själva vill ha. Att ett privat alternativ kan erbjuda likvärdig välfärd som det offentliga fast till en lägre kostnad borde uppmuntras snarare än att motverkas. Skattepengar ska användas samhällsekonomiskt lönsamt och det efterlevs inte om vi hindrar privata företag att verka på denna marknad. Frågan är dessutom varför Vänsterpartiet vill förbjuda vinst inom just dessa branscher, där kvinnor ofta är verksamma, när samma regler inte behöver gälla för de företag som bygger skolor, vårdcentraler och äldreboenden.

Att som Sjöstedt (V) envist hålla fast vid att förbjuda vinster skapar också en onödig oro bland alla de idag omkring 110 000 medarbetare i olika privata alternativ inom vård- och omsorgssektorn. Vänsterpartiets politik hotar alla dessa arbeten och tar dessutom bort möjligheten att välja mellan olika arbetsgivare för personal inom dessa branscher.

Frihet och möjlighet att kunna bestämma över sitt egna liv kommer alltid att vara ledord i Alliansens politik. Detta är viktigt inte minst inom just välfärden då det är du själv som kan avgöra vad som passar dig bäst. Alliansregeringen kommer att fortsätta arbeta för människans rätt att få välja själv och se till att vi har en kvalitativ välfärd. Att ta hand om barn, äldre och dem som behöver vård är viktigt för oss och det får inte finnas något utrymme för att missköta detta viktiga uppdrag oavsett om det är en kommunal eller privat organisation som driver verksamheten.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot från Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s