Ta vara på arbetsförmågan

I slutet av 90-talet och början 2000-talet drogs Sverige med ett stort samhällsproblem, nämligen kraftigt stigande antalet personer i sjukfrånvaro. Ett problem som den sittande socialdemokratiska regeringen valde att lösa på ett högst anmärkningsvärt sätt.

Lösningen blev att införa en ettårsbedömningen, en regel som gick ut på att överväga förtidspension av människor efter att de varit sjukskrivna i ett års tid. På så sätt lyckades man sänka sjukfrånvaron men det fick samtidigt förtidspensionerna att skjuta i höjden eftersom det hela handlade om att enkelt föra över människor från sjukskrivning till förtidspension. Det gick så långt att hela 140 personer förtidspensionerades om dagen.

Bakom varje sjukskrivning finns en människa, en person som kanske inget heller vill än att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden igen. Att då föras över till en alldeles för tidig pension är att ge upp om människan. För Alliansen var det en självklarhet att ändra på denna skadliga utveckling och målet var en sjukförsäkring som utgår från två punkter. Att ge den som är sjuk eller skadad och inte kan arbeta rätt till sjukpenning/sjukersättning samt vård och rehabilitering, och den som har arbetsförmåga rätt att få stöd och hjälp att komma tillbaka i arbete. Detta ondgör sig Vänsterpartisten Kaj Raving över i sina insändare i Kalmar.

Sjukförsäkringen har nu gått från att innehålla långa passiva sjukskrivningar till att istället erbjuda tidiga aktiva rehabiliteringsåtgärder. Ingen blir friskare av att bli gömd och glömd i en passiv sjukskrivning utan kontakt med Försäkringskassan. När människor idag istället får en möjlighet att stämma av sin arbetsförmåga så har många till sin glädje upptäckt att de med hjälp av en individanpassad arbetslivsinriktad rehabilitering faktiskt kan hitta vägar tillbaka till arbete igen.

Vi får inte stirra oss blinda på sjukdomar och diagnoser utan måste istället se till en individs arbetsförmåga, vad en person vill och faktiskt kan göra. Det är denna förmåga vi ska fånga upp och ta tillvara på, och endast genom att göra så mår människor bättre och kan lämna utanförskapet bakom sig och se fram emot en arbetsgemenskap. Det borde även Vänsterpartiet och Kaj Raving stödja.

Jan R Andersson (M)
Riksdagsledamot från Kalmar län

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot från Östergötland
Socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s