Alliansregeringen satsar på fler utbildningsplatser

Den ekonomiska krisen är inne på sitt femte år. Svag internationell konjunktur och fortsatt oro i omvärlden slår mot den svenska arbetsmarknaden. Med starka offentliga finanser har vi klarat krisåren utan att behöva höja skatter, skära ned i välfärden eller dra på Sverige stora skulder. Som ett av få länder i Europa kan Sverige skjuta in energi i ekonomin.

Nu föreslår Alliansen – i samband med den ekonomiska vårpropositionen – ytterligare satsningar på hela 12~400 extra utbildningsplatser under 2013 och 2014 för att möta krisen och motverka att arbetslösheten biter sig fast. Detta görs utöver den offensiva budget för 2013 som nu genomförs där Alliansen satsar 23 miljarder kronor på utbildning, infrastruktur, forskning och ungas jobbchanser.

Utbildning är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Vi ska vara en världsledande kunskapsnation. Alliansen genomför för närvarande ett stort antal genomgripande och efterfrågade reformer som kommer att stärka hela utbildningssystemet. Vi har bland annat infört en ny läroplan för grundskolan, en ny gymnasieskola, gymnasial lärlingsutbildning, en ny skollag, ett nytt betygssystem och en helt ny lärarutbildning.

Vuxenutbildningen har stärkts genom stora satsningar på yrkesutbildning. Vi har skapat både yrkesvux och lärlingsvux. Alliansen har även byggt upp myndigheten för yrkeshögskolan för att stärka svensk arbetskraft och möjliggöra omställning och vidareutbildning inom ett specifikt yrke eller bransch

I budgeten för 2013 skapades cirka 4 200 nya högskoleplatser åren 2013-2015. Nu tillförs högskolan ytterligare platser med inriktning mot sjuksköterske- och ingenjörsutbildningar. Under 2013 och 2014 skapas 1 400 nya helårsplatser inom nämnda utbildningsområden.

Sedan 2006 har vuxenutbildningen tillförts hela 1,8 miljarder kronor. Nu fortsätter satsningarna och vuxenutbildningen ges hela 7 000 årsplatser. Det handlar om en stor satsning på yrkesinriktad kommunal vuxenutbildning, det vill säga yrkesvux. År 2012 studerade lite drygt två personer per årsplats inom yrkes- och lärlingsvux. Om man utgår från denna relation skulle Alliansens nya satsning innebära att närmare 15 000 personer ges utbildning via de 7 000 platser som nu skapas. Samtidigt utökas antalet praktikplatser med 3~000 och inom arbetsmarknadspolitiken föreslås 1 000 nya utbildningsplatser.

Sammanlagt tillför vi 12 000 nya utbildningsplatser för att dämpa krisens effekter samtidigt som vi stärker förutsättningarna för fler jobb och värnar Sveriges uthållighet. I en tid då andra länder står inför nedskärningar kan vi, tack vare Alliansens ansvarsfulla ekonomiska politik, genomföra investeringar för framtiden. Så tar vi ansvar för jobb och trygghet.

Andreas Norlén (M)
Finn Bengtsson (M)
Gunnar Axén (M)
Betty Malmberg (M)
Riksdagsledamöter Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s